Aandachtspunten voor startende ondernemers

12 juni 2020
Blog

Gefeliciteerd! Een eigen bedrijf, wat een mijlpaal. Er komt vast heel wat op u af. Subsidiefocus maakt het graag wat makkelijker en zet enkele essentiële aandachtspunten voor de startende ondernemer op een rij. 

Portretfoto van Celine Huiskamp
Geschreven door:
Celine Huiskamp Consultant innovatie
Startende ondernemer zoekt financieringsmogelijkheden

Subsidiemogelijkheden startende ondernemers

Een pas gestarte onderneming maakt vaak nog geen of slechts weinig winst. Dat gaat na verloop van tijd waarschijnlijk beter, maar om starters te helpen, geeft de overheid met verschillende subsidies en startersregelingen een zetje in de goede richting. 

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) 

  • Met de fiscale stimuleringsregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) compenseert de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook wel R&D genoemd. U kunt WBSO aanvragen voor twee soorten projecten:
  • ontwikkeling van producten, processen of programmatuur; 
  • technisch-wetenschappelijk onderzoek. 

In de praktijk betekent de subsidieregeling dat u minder loonheffing afdraagt. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek voor S&O; u moet dan wel minstens vijfhonderd S&O-uren maken om gebruik te kunnen maken van de regeling. Goed om te weten is dat startups nog extra fiscale kortingen kunnen krijgen. Uw bedrijf is een startup voor deze regeling als u korter dan vijf jaar loonbelastingplichtig bent.

Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)

De subsidieregeling Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) heeft tot doel de betrokkenheid van het mkb bij de Topsectoren over regiogrenzen heen te versterken. De gesubsidieerde activiteit (ontwikkeling innovatief product, productieproces of dienst) moet passen binnen de Regionale Innovatiestrategie en deel uitmaken van of gericht zijn op de internationale topclusters, nationale topclusters of crossovers van één of meerdere topclusters. 
De haalbaarheidsprojecten binnen de MIT zijn perfect voor u als starter. Met dit instrument kunt u subsidie aanvragen voor haalbaarheidsprojecten, die technische en economische risico’s in kaart brengen. Dit kan deels aangevuld worden met industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling. 

Aanvragen financiering 

Naast subsidies zijn er ook andere manieren om projecten te stimuleren. Het aanvragen van een lening is een van de opties. Een lening kan de uitvoering van een project in de eerste periode vergemakkelijken, een voorbeeld hiervan is de Vroegefasefinanciering (VFF). Met deze lening kan de cruciale stap van idee tot de start van bijvoorbeeld productontwikkeling gefinancierd worden. Denk aan activiteiten zoals de creatie van commerciële ideeën, marktonderzoek en ontwikkeling van licenties. 

Rechtsvorm kiezen

Bij de start van een bedrijf moet u een rechtsvorm kiezen. De rechtsvorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor schulden van uw bedrijf en uw belastingverplichtingen en dit heeft gevolgen voor de stimulering vanuit de bovenstaande regelingen. 

Samenwerking met andere ondernemers

Een eeuwenoud Afrikaans gezegde luidt als volgt: wil je snel gaan, ga dan alleen, wil je ver komen, ga dan samen. Dit slaat de spijker op zijn kop. Ondernemers hebben elkaar juist nodig om tot succesvolle ontwikkelingen te komen. Dit speelt in elke sector.

Het hoeft niet te betekenen dat elk project binnen uw onderneming in samenwerking uitgevoerd moet worden. Maar denk eens aan het vergroten van uw netwerk; vaker deelnemen aan netwerkborrels, netwerken in uw sector en het bijwonen van interessante lezingen of workshops. Dit zorgt er allemaal voor dat mensen u weten te vinden voor zaken die voor henzelf interessant zijn. Daarnaast hebben zij ook weer een netwerk waarin zij u wellicht naar voren schuiven. Om dan weer terug te komen bij het Afrikaanse gezegde: in deze netwerken zult u wat tijd moeten investeren, maar dan komt u (wellicht niet snel) wel heel ver!

Praktische tips voor het aanvragen van subsidie

Hoe innovatiever en vernieuwender uw bedrijf/product is, hoe meer regelingen er zijn waarop u aanspraak kunt maken. Voor verschillende activiteiten zijn over het algemeen goede subsidiekansen: de ontwikkeling van nieuwe producten, technisch-wetenschappelijk onderzoek, verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen, de sector naar een hoger niveau tillen en investeringen in energie- en milieubesparing. 

Voordat we over kunnen gaan tot het aanvragen van de subsidie zijn er enkele aandachtspunten. Bijvoorbeeld dat uw project nog niet gestart mag zijn, het product nog niet uitontwikkeld mag zijn of dat u kunt aantonen dat u zonder de subsidie niet kunt starten of lastiger kunt starten met de ontwikkeling van uw product of dienst. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke zaken voor het succesvol uitvoeren van het subsidietraject. Lees onze tips over het succesvol uitvoeren van een subsidietraject.

Meer weten over uw subsidiemogelijkheden?

Wilt u meer informatie over de subsidiemogelijkheden voor startende ondernemers? Neem contact op met Celine Huiskamp, onze consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465321 of stuur Celine een mail. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.  

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over subsidie voor startende ondernemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Celine
Portretfoto van Celine Huiskamp
Consultant innovatie
Bel
+31647928531
Icoontje whitepaper

Financieel voordeel met de WBSO

Lees wat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk u kan opleveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan