Aandachtspunten voor startende ondernemers

12 januari 2022
Blog

Gefeliciteerd! Een eigen bedrijf, wat een mijlpaal. Er komen vast veel zaken op u af. Een daarvan is de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de ontwikkeling van uw product of dienst. Een kans die u niet moeten laten lopen!

Portretfoto van Celine Huiskamp
Geschreven door:
Celine Huiskamp Consultant innovatie
Startende ondernemer zoekt financieringsmogelijkheden

Subsidiemogelijkheden startende ondernemers

Een pas gestarte onderneming maakt vaak nog geen of slechts weinig winst. Dat gaat na verloop van tijd waarschijnlijk beter, maar om starters te helpen, geeft de overheid met verschillende subsidies en startersregelingen een zetje in de goede richting. 

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) 

Met de fiscale stimuleringsregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) compenseert de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook wel R&D genoemd. U kunt WBSO aanvragen voor twee soorten projecten, namelijk ontwikkeling van producten, processen of programmatuur of technisch-wetenschappelijk onderzoek. 

In de praktijk betekent de subsidieregeling dat u minder loonheffing afdraagt. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek voor S&O; u moet dan wel minstens vijfhonderd S&O-uren maken om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling. Goed om te weten is dat startups nog extra fiscale kortingen kunnen krijgen. Uw bedrijf is een startup voor deze regeling als u korter dan vijf jaar loonbelastingplichtig bent.

Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)

De subsidieregeling Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) heeft tot doel de betrokkenheid van het mkb bij de Topsectoren over regiogrenzen heen te versterken. De gesubsidieerde activiteit (ontwikkeling innovatief product, productieproces of dienst) moet passen binnen de Regionale Innovatiestrategie en deel uitmaken van of gericht zijn op de internationale topclusters, nationale topclusters of crossovers van één of meerdere topclusters. 
De haalbaarheidsprojecten binnen de MIT zijn perfect voor u als starter. Met dit instrument kunt u subsidie aanvragen voor haalbaarheidsprojecten, die technische en economische risico’s in kaart brengen. Dit kan deels aangevuld worden met industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling.  

Praktische tips voor het aanvragen van subsidie

Hoe innovatiever en vernieuwender uw bedrijf of product is, hoe meer regelingen er zijn waarop u aanspraak kunt maken. Goede subsidiekansen zijn er over het algemeen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, technisch-wetenschappelijk onderzoek, verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen, de sector naar een hoger niveau tillen en investeringen in energie- en milieubesparing. 

Voordat we over kunnen gaan tot het aanvragen van subsidie zijn er enkele aandachtspunten. Bijvoorbeeld dat uw project nog niet gestart mag zijn en uw product nog niet uitontwikkeld is. Ook moet u kunnen aantonen dat u zonder de subsidie niet kunt starten of lastiger kunt starten met de ontwikkeling van uw product of dienst. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke zaken voor het succesvol uitvoeren van het subsidietraject. Lees onze tips over het succesvol uitvoeren van een subsidietraject.

Meer weten over uw subsidiemogelijkheden?

Wilt u meer informatie over de subsidiemogelijkheden voor startende ondernemers? Neem contact op met Celine Huiskamp, onze consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465321 of stuur Celine een e-mail. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.  

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over subsidie voor startende ondernemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Celine
Portretfoto van Celine Huiskamp
Consultant innovatie
Bel
+31647928531
Icoontje whitepaper

Financieel voordeel met de WBSO

Lees wat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk u kan opleveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan