Benut uw kansen voor het laatste kwartaal 2019

13 september 2019
Blog

Het laatste kwartaal van 2019 staat bijna voor de deur. Tijd dus om alvast na te denken over uw eindejaarsstrategie. Welke projecten of investeringen gaat u dit jaar nog uitvoeren en welke investeringen of projecten schuift u door naar 2020? Keuzes die niet altijd makkelijk te maken zijn. Wellicht biedt een overzicht van de subsidiemogelijkheden u houvast bij het maken van beslissingen.

Portretfoto van Mariska Teurlings
geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Pot met geld subsidies

Bedrijfsmiddelen

In de laatste maanden van het jaar wordt traditiegetrouw nog veel geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Dit kan voor u erg lonend zijn. Als u in 2019 nog investeert in bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen op de Milieu- of Energielijst en hier een aanvraag voor laat doen, creëert u voor uzelf een extra aftrekpost op de te betalen winstbelasting. 
Stel, u investeert voor €50.000 in een energiezuinig bedrijfsmiddel dat is opgenomen in de Energielijst 2019, dan kan de aftrekpost oplopen tot maar liefst bruto 73% van het investeringsbedrag. Daarnaast komen diverse bedrijfsmiddelen in aanmerking voor Vamil, wat betekent dat er willekeurig afgeschreven kan worden.
De Energie- en Milieulijst kennen samen honderden bedrijfsmiddelen die variëren van ledverlichting, warmtepomp en isolatie tot bandenspanningsregelsysteem. Gaat u investeren in een nieuw bedrijfsmiddel? Achterhaal dan of er subsidiemogelijkheden voor u zijn. Een belangrijke eis is dat u binnen drie maanden na het aangaan van de investering een aanvraag (laat) doen. 

Naast fiscaal voordeel is er ook cash voordeel te behalen door te investeren in bedrijfsmiddelen die duurzaam energie produceren. Dit kan middels de ISDE-regeling. Wilt u gaan investeren in een warmtepomp, pelletkachel, zonneboiler of biomassaketel? Dan kunt u in aanmerking komen voor een geldbedrag. Deze bedragen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Belangrijk is te weten dat er strikte voorwaarden zitten aan het aanvraagtraject, voornamelijk op de datum waarop overeenkomsten worden gesloten. 

Productie

In oktober opent voor de laatste keer de SDE+-regeling in zijn huidige vorm. Middels de SDE+-regeling kunnen investeerders in duurzame energieopwekkingsinstallaties een vergoeding ontvangen op basis van de hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Deelname aan deze regeling is onder andere mogelijk als u gaat investeren in zonnepanelen. Een belangrijke eis is dat u moet investeren in minimaal 15kWp aan panelen die aangesloten worden op een aansluiting die groter is dan 3x80A.  Vanaf 2020 verandert de SDE+-regeling in de SDE++-regeling. Dan kunt u alsnog subsidie aanvragen voor het realiseren van energieopwekking door middel van onder andere zonnepanelen. De ontvangen vergoeding is echter nog niet bekend en is afhankelijk van de gereduceerde CO2-productie. Het kan daarom lonend zijn om deze ronde nog een aanvraag te doen voor de SDE+-regeling. 

Verbouwing woning

Bent u van plan uw privéwoning te gaan verbouwen? Dan is de SEEH-regeling mogelijk interessant voor u. U kunt gebruikmaken van deze regeling als u geïnvesteerd heeft in minimaal twee duurzame alternatieven. U kunt denken aan de investering in isolatie of bijvoorbeeld HR++-glas. Uw subsidie kan oplopen tot maar liefst €20.000. Belangrijk om te weten, is dat de subsidie wordt toegekend op volgorde van binnenkomst.

Innovatie

De maanden oktober en november staan traditiegetrouw ook in het teken van innovatie. Wilt u uw fiscale voordeel veiligstellen voor het eerste kwartaal van 2020? Dan dient uw WBSO-aanvraag uiterlijk op 30 november 2019 ingediend te zijn. De WBSO is een regeling voor ondernemers die zelf of met hun personeel speur- en ontwikkelwerkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden kunnen hierbij betrekking hebben op de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten. Bent u van plan om in 2020 te starten met de uitvoering van een ontwikkelproject? Dan loont het de moeite om samen met onze consultants na te gaan of u in aanmerking komt voor dit interessante fiscale voordeel. 

Ook gedurende de laatste maanden van het jaar zijn er nog diverse openstellingen gericht op een breed aantal subsidieregelingen. De mogelijkheden zijn echter zo divers en breed dat de best passende regeling het makkelijkst gevonden kan worden door het plannen van een persoonlijke kennismaking met onze consultants. Heeft u nog investerings- of innovatieplannen voor het laatste kwartaal of begin 2020? Neem dan gerust contact op met onze consultants. Zij bespreken graag met u uw persoonlijke situatie om zo te komen tot een passende strategie.

Wilt u meer weten over mogelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met Mariska Teurlings, Subsidiefocus, via telefoonnummer 073-6465336 of stuur Mariska een mail.

Ook interessant voor u:

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Mariska
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan