‘Branchekennis is onmisbaar’

22 maart 2021
Referentie

In de mossel- en oestervisserij wordt gebruikgemaakt van verpakkingen die het milieu ernstig belasten. Fabrikant van verpakkingsmaterialen Van Es Verpakking besloot de samenwerking met andere bedrijven op te zoeken en te starten met het ontwikkelen van een circulaire verpakkingsketen voor de schaal- en schelpdierensector. De provincie Zeeland verleende de initiatiefnemers onlangs een subsidie van € 50.000 voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie. Subsidiefocus stelde de succesvolle subsidieaanvraag op.

Referentie door:
Hans Bakker, Van Es Verpakking, Redisol en Krijn Verwijs
oester/mossel

Leveranciers van schaal- en schelpdieren gebruiken kunststof verpakkingen die niet geschikt zijn voor hergebruik en vaak zelfs worden verbrand. Van Es Verpakking zocht de samenwerking met Redisol, verwerker van restmaterialen uit de productie van plastic en kweekbedrijf Krijn Verwijs om samen te komen tot een oplossing hiervoor. Boudewijn Zuijderhoudt, consultant van Subsidiefocus, wees de drie bedrijven op de subsidieregeling 'Zeeland in Stroomversnelling' en verzorgde de subsidieaanvraag. Met het resultaat, € 50.000 subsidie van de provincie Zeeland voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, kan nu een eerste stap worden gezet in het circulair maken van de verpakkingsketen voor de schaal- en schelpdiersector.

Circulaire en biobased verpakkingsketen 

Hans Bakker, technisch directeur van Redisol: “De haalbaarheidsstudie richt zich primair op plastic mosselbakken, maar uiteindelijk kunnen de productieketens van alle verpakkingsmaterialen in de schaal- en schelpdiersector op een vergelijkbare manier circulair gemaakt worden. Ons uiteindelijke doel is om de mosselbakken volledig herbruikbaar te maken, zodat consumenten ze na gebruik kunnen inleveren voor hergebruik.” 
Er is technische innovatie nodig om de mosselbakken uit één materiaal te produceren zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast willen de bedrijven de verpakkingsketen niet alleen circulair maken, maar ook biobased. Oesterschelpen kunnen hierbij een grote rol spelen. Deze schelpen bevatten namelijk talk dat kan zorgen voor stevigheid, waardoor minder plastic gebruikt hoeft te worden om de bakken te verstevigen. 

Vaste contactpersoon

Boudewijn Zuijderhoudt is de vaste contactpersoon voor Hans Bakker. “Hij wees ons op deze subsidiemogelijkheid van de Provincie Zeeland. Toen bleek dat we in aanmerking konden komen voor subsidie voor een haalbaarheidsstudie. Boudewijn stelde in overleg met ons de aanvraag op en de subsidie werd toegekend." 
De ondernemer is tevreden over de samenwerking met Subsidiefocus. “Ik reik de ideeën aan en dan is het aan Boudewijn om de aanvraag op te stellen. Als hij die ter toetsing aan mij voorlegt, denk ik weleens: ‘heb ik dat allemaal verteld? Hij weet dat goed te benoemen en in een breder perspectief te plaatsen. Vervolgens maak ik rapportages van onze activiteiten en houden we contact tijdens het project. Het is fijn om te werken met een vaste contactpersoon, dan ben je allebei in een gesprek van een half uurtje weer helemaal op de hoogte. Daarnaast beschikt Boudewijn over de nodige branchekennis en die is natuurlijk onmisbaar bij zulke projecten.” 

Meer informatie

Wilt u meer weten over Subsidiefocus of wilt u sparren over de subsidiemogelijkheden voor uw circulaire bedrijfsstrategie? Neem contact op met Boudewijn Zuijderhoudt via telefoonnummer 073-6465337 of stuur Boudewijn een mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over subsidies? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Boudewijn
Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie
Bel
+31647834872
Download whitepaper icoon

Subsidiekansen voor een circulaire economie

Download het whitepaper