De Energielijst 2022: uw kansen op voordeel

8 januari 2022
Artikel

De Energielijst 2022 is gepubliceerd. Schaft u bedrijfsmiddelen aan die op de Energielijst staan, dan komt u in aanmerking voor een Energie-investeringsaftrek van 45,5%. Net als vorig jaar is er een budget beschikbaar van € 149 miljoen.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Spaarvarken

Energie-investeringsaftrek in 2022

Op de jaarlijks te publiceren Energielijst staan alle bedrijfsmiddelen waarvoor ondernemers de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen aanvragen. De lijst is veelomvattend. We zetten de belangrijkste wijzigingen en toevoegingen voor 2022 voor u op een rij.

Verhogen vergoeding voor isolatie

Isolatie van bestaande bedrijfsgebouwen komt net als vorig jaar in aanmerking voor de EIA. Vanwege de hoge prijzen voor materiaal is de vergoeding verhoogd van € 20 per geïsoleerde m2 naar € 30.

Vergoeding voor investeringen in verlichting

Zowel investeringen om verlichting te besparen als investeringen om ledverlichting aan te schaffen, vallen in 2022 onder de Energie-investeringsaftrek. De eisen die aan de verlichting gesteld worden, zijn wel aangescherpt en het maximale investeringsbedrag per armatuur is verlaagd naar € 500.

Processen

Gasgestookte hogedrukreinigers zijn niet meer op de Energielijst terug te vinden, omdat voor gas inmiddels betere alternatieven beschikbaar zijn. De mogelijkheden voor energiezuinige koel- en/of vriesinstallaties zijn uitgebreid, waardoor ook een koudenet met NH3 als koudedrager in aanmerking komt voor aftrek. Ook staat er dit jaar een energiezuinige drankenkoeler op de Energielijst.

Transportmiddelen

Nieuw op de lijst zijn systemen voor cruise control gestuurd door GPS-gegevens. Vrachtwagens die hiervan gebruikmaken besparen brandstof. Dat is de reden om deze systemen op te nemen op de lijst.

Duurzame energie

Installaties voor biobrandstofproductie zijn van de lijst afgevoerd, net als ketels gestookt op biomassa. Verder komen dak- en gevelpanelen met geïntegreerde zonnecollectoren niet meer voor op de lijst. Van deze investering werd te weinig gebruikgemaakt.

Energiebalancering

Voor het opslaan van energie zijn nieuwe technieken en eisen opgenomen op de Energielijst. Doel is om meer technieken de kans te geven op fiscaal voordeel. Dit geldt ook voor de opslag van overtollige restwarmte. Verder is het aantal toepassingen voor opslag van waterstof uitgebreid. Tot slot komt waterstof toegepast als grondstof in een productiefaciliteit in aanmerking voor de EIA, evenals een aansluiting op een privaatwaterstofnetwerk.

Energietransitie en CO2-emissiereductie

Infraroodpanelen komen in 2022 nog steeds in aanmerking voor de EIA, maar niet meer voor het geheel verwarmen van ruimtes. Alleen de verwarming van vaste werkplekken valt nog onder de Energie-investeringsaftrek.

Om het vervangen van gasgestookte verwarming in gebouwen of woninggroepen aan te jagen, kunt u nu ook EIA aanvragen bij de aanschaf van een warmtepomp om woningen of gebouwen collectief te verwarmen.

Technieken voor het produceren van waterstof worden in 2022 ook ondersteund via de Energie-investeringsaftrek. Drie nieuwe technieken zijn toegevoegd: productie via elektrolyse, stationaire opslag van waterstof en private waterstofnetwerken.

Let op: voor deelname aan de EIA moet u uw aanvraag ingediend hebben binnen drie maanden na het ondertekenen van de koopovereenkomst.

Meer weten?

Wilt u ook investeren in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden die de Energie-investeringsaftrek biedt? Neem contact op met Mariska Teurlings, onze consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de Energielijst? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan