‘De subsidie helpt om je businesscase te realiseren’

15 april 2019
Referentie

Ondernemersechtpaar Adrie en Miriam van der Loo kookten in hun restaurant regelmatig speciale maaltijden voor mensen met kauw- en slikproblemen. Ze besloten met de hulp van business developer Boudewijn Oude Elberink dit concept, Fijnproevers, verder door te ontwikkelen. Samen met Subsidiefocus vroegen de ondernemers met succes subsidie aan onder de regeling OP Zuid.

Referentie door:
Boudewijn Oude Elberink, Op Smaak
etenswaren

“Bijna één op de twintig mensen heeft kauw- of slikproblemen”, vertelt Oude Elberink. “Het gaat dan vaak om oudere mensen; mensen met Parkinson of die bijvoorbeeld een hersenbloeding hebben gehad. Dit heeft allemaal impact op het slikorgaan. Daarnaast kun je ook denken aan mensen met een spierziekte of slokdarmkanker. Traditioneel kregen deze mensen dan vloeibare voeding. Daar zit weinig smaak aan en ook aan de structuur is weinig aandacht besteed.” Miriam van der Loo ontwikkelde, samen met haar team en het Máxima Medisch Centrum, producten die het eten toch weer leuk maken. Producten met smaak en die veel energie geven, zodat je met een kleine hoeveelheid heel veel voedingsstoffen binnenkrijgt.

Oude Elberink: “We startten hier in 2012 mee, samen met specialisten en patiënten. Eind 2014 was er een concept: een maaltijdbox gevuld met soep, hartige mousse en een dessert. Dat zijn we gaan doorontwikkelen. Inmiddels worden onze maaltijden ook al gebruikt in ziekenhuizen en zorginstellingen. Het is moeilijk om in de zorg een nieuw concept in de markt te zetten. We rollen het nu uit in Nederland en België. We hebben ook een webshop, waar mensen hun pakket voor thuis kunnen bestellen.”  

OPZuid: Subsidie voor innovatie

Subsidiefocus verzorgde al jaren de WBSO-aanvraag voor de ondernemers en consultant Roy Hoven attendeerde hen op de subsidiemogelijkheden van OPZuid. OPZuid is een Europees subsidieprogramma voor innovatieve mkb-bedrijven; het versterkt de samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstelling en de overheid. “We gingen samen aan de slag. Wij maakten een goede, inhoudelijke omschrijving van ons concept en lichtten de innovatie toe. De consultants zijn op basis van die informatie de aanvraag gaan schrijven. En met succes: we kregen de subsidie toegekend voor een looptijd van twee jaar. Maar dan ben je nog niet klaar. Elk half jaar informeer je de subsidieverstrekker hoe het proces verloopt. Wij leveren daarvoor informatie aan en Subsidiefocus zorgt voor het juiste format en het finetunen.”

De ondernemers zijn blij met de samenwerking met Subsidiefocus en met de toegekende subsidie. “We hebben hierdoor extra investeringen kunnen doen, zowel in apparatuur als in arbeid. De subsidie helpt je om zo’n businesscase te realiseren. Het is een mooie manier om ontwikkeling te versnellen. Anders had het wel jaren langer geduurd.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Celine
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan