Demonstratie energiemonitor IRIS, met dank aan OPZuid-subsidie

14 januari 2021
Referentie

In de zomer van 2021 worden de eerste tachtig woningen uitgerust met de nieuwe energiemonitor IRIS. Het systeem helpt woningcorporaties hun woningbestand te verduurzamen en ondersteunt bewoners om energiebewuster te leven. Met het demonstratieproject wil PureDomotica aantonen dat IRIS bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Subsidiefocus vroeg de OPZuid-subsidie voor het project aan.

Referentie door:
Frank van Berkel, PureDomotica
IRIS energiemonitor

Met IRIS energiestromen meten

Vanaf 1 januari 2021 moet elke nieuwbouwwoning BENG zijn: bijna-energie-neutraal-gebouwd. Dit houdt in dat verwarming, ventilatie, koeling en warm water weinig energie mogen kosten. Voor PureDomotica uit Boxtel aanleiding IRIS te ontwikkelen, een systeem waarmee je het energieverbruik in woningen kunt monitoren. Frank van Berkel, productmanager van PureDomotica, vertelt: “Woningcorporaties moeten door de nieuwe afspraken kunnen aantonen dat zij aan de nieuwe wettelijke eisen voldoen. En dat kan met IRIS. IRIS meet de energiestromen in de woning en geeft deze data door aan een portaal. Met hulp van deze gegevens kunnen woningcorporaties straks laten zien dat ze zich aan de BENG-normering houden.”

Bewoners energiebewuster

Maar PureDomotica heeft meer ambities. De energiemonitor IRIS moet ook bewoners gaan helpen energiebewuster te leven. Frank: ”Ons doel is dat IRIS bewoners straks inzicht geeft in hun energieverbruik en ze helpt dit verbruik terug te dringen. Met hulp van de IRIS-app kunnen zij precies zien waar ze energie kunnen besparen.” Het IRIS-systeem werkt met slimme sensoren. Die maken het mogelijk dat de woning zelf kan denken. Frank legt uit: “Stel het is koud in huis en de bewoner wil de thermostaat hoger zetten. Dan kan IRIS bijvoorbeeld signaleren dat het buiten warmer is dan binnen. Het systeem gaat vervolgens automatisch ventileren en warmt de woning op met lucht van buiten.”

Subsidie voor innovatie

Om het systeem goed te laten werken, moeten alle elektrische installaties in de woning op elkaar zijn afgestemd. Dat gebeurt met hulp van Artificial Intelligence. Voor het innovatietraject dat nodig was om het systeem te realiseren, heeft PureDomotica subsidie ontvangen. Frank: “We hebben eerder al gebruikgemaakt van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Subsidiefocus heeft deze subsidieregeling voor ons aangevraagd. In aansluiting hierop zijn we gaan kijken naar andere subsidiemogelijkheden en wezen Joost Janssen en Patrick Verschure van Subsidiefocus ons op de kansen die de OPZuid-subsidie bood. In eerste instantie was dat best spannend. Joost en Patrick gaven eerlijk aan dat het slagingspercentage van deze subsidie niet heel hoog was. Maar ze hebben hun werk goed gedaan. We hebben € 250.000 subsidie toegekend gekregen.”

Demonstratie IRIS

De OpZuid-subsidie is er speciaal voor ondernemers in Zuid-Nederland die investeren in innovatie. Met hulp van de subsidie is het onder andere mogelijk demonstratieprojecten te financieren. En dat is wat PureDomotica gaat doen. “Om te laten zien dat IRIS werkt, gaan we vanaf half 2021 tachtig woningen voorzien van dit systeem. We werken hiervoor samen met drie woningcorporaties. Het project gaat ongeveer een jaar duren. We willen alle seizoenen een keer doorlopen hebben. Zo kunnen we laten zien dat IRIS onder alle weersomstandigheden werkt.” Komend jaar wordt dus spannend voor PureDomitica. Als het project slaagt, kan het systeem een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw project? Neem dan contact op met Joost Janssen, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465338 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de OPZuid subsidie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Janssen
Manager innovatie
Bel
+31623928457
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan