DHI-subsidie voor mkb-ondernemers met internationale ambitie

10 januari 2019
Artikel

Wilt u binnenkort een project in het buitenland uitvoeren of mogelijke buitenlandse afnemers overtuigen om in uw technologie of product te investeren? Of bent u benaderd door een buitenlandse partij die geïnteresseerd is in uw goederen of diensten, maar vindt u het financiële risico nog te groot om meteen de sprong in het diepe te wagen? Dan is de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI-regeling) interessant voor u.

Portretfoto Dick Uenk
geschreven door:
Dick Uenk Manager Innovatie
Landkaart van Duitsland

Subsidie voor projecten in het buitenland

De DHI-subsidie is een subsidie van de Nederlandse overheid voor mkb-ondernemers om de export van goederen, diensten en technologieën naar het buitenland (met name naar ontwikkelingslanden) te stimuleren. Vanwege politieke en economische factoren is er vaak een groot financieel risico mee gemoeid. Met deze subsidie kunt u dit deels dekken door een demonstratieproject, een haalbaarheidsstudie of een investeringsvoorbereidingsstudie uit te voeren, voordat u uw export hebt opgezet.

  • Demonstratieprojecten
    Een demonstratieproject is een project waarbij u door uzelf ontwikkelde technologie (met name kapitaalgoederen) in een doelland in een reële praktijksituatie demonstreert. Het is hierbij van belang dat uw technologie al volledig is uitontwikkeld en bewezen en u alleen nog kleine aanpassingen hoeft te doen om de demonstratie ter plekke op te zetten. Het subsidiebedrag voor demonstratieprojecten is maximaal € 200.000, waarmee 50% van de subsidiabele kosten van het demonstratieproject kan worden gedekt. Gaat u een demonstratieproject uitvoeren in een fragiele staat of één van de focuslanden van de DHI-regeling? Dan komt uw project in 2019 wellicht in aanmerking voor een subsidie van 60%.
  • Haalbaarheidsstudies
    Een haalbaarheidsstudie is een onderzoek naar de haalbaarheid van een buitenlandse investering in het product van het Nederlandse bedrijf. Het doel van deze studie is om de kans te vergroten dat de potentiële klant uit een DHI-land wil investeren in de technologie, kapitaalgoed of dienst. De maximale subsidie voor een haalbaarheidsstudie bedraagt € 100.000. Dit is 50% van de kosten van de haalbaarheidsstudie.
  • Investeringsvoorbereidingsstudies
    Een investeringsvoorbereidingsstudie is een onderzoek naar de technische en commerciële haalbaarheid van de investering in een onderneming in een van de DHI-landen. Hierbij geldt voor ontwikkelingslanden als criterium dat de studie relevant is voor de ontwikkeling van het doelland. De hoogte van de subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 100.000.

Aanvragen subsidie

Het aanvragen van de DHI-subsidie bestaat uit twee delen. Voordat u een volledige subsidieaanvraag kunt indienen, moet u eerst een quickscan indienen. Dit is een beknopte vooraanvraag waarmee de subsidieverstrekker kan beoordelen of uw project binnen de regeling past. Vervolgens kan de subsidieverstrekker uw project groen licht geven om een volledige subsidieaanvraag in te dienen. Vanaf 15 januari 2019 is het weer mogelijk om de DHI-subsidie aan te vragen.

Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de consultants van Subsidiefocus.  Wij begeleiden u graag in het opstellen van de quickscan en de volledige subsidieaanvraag!

Voor meer informatie over de DHI-subsidie kunt u contact opnemen met onze specialist!

Mail Dick
Portretfoto Dick Uenk
Manager Innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan