Fiscaal voordeel: voor elke investerende ondernemer

8 mei 2020
Artikel

Uw bedrijf loopt goed en maakt winst. Mooi, maar heeft u zich al eens afgevraagd hoe u deze winst optimaal kunt benutten? Door de afdracht zo laag mogelijk te houden, natuurlijk. Afdrachtsvermindering kan ook voor u makkelijker te realiseren zijn dan u denkt.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Fiscaal voordeel

Energie-investeringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek 

In Nederland betaalt elke ondernemer belasting over de gemaakte winst, de zogenaamde winstbelasting. Het op een slimme manier verlagen van de winst die in aanmerking komt voor deze belasting, kan positief zijn voor uw eindresultaat en bedrijf. Een van de mogelijkheden om te zorgen voor aftrekposten is het investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u behoorlijke voordelen behalen. 

Energielijst en Milieulijst

Alle investeringen die in aanmerking komen voor EIA of MIA zijn weergegeven op de Energielijst en Milieulijst. Elk jaar wordt er een nieuwe lijst gepubliceerd met hierop alle bedrijfsmiddelen die in dat specifieke jaar in aanmerking komen voor fiscaal voordeel.  De hoogte van het voordeel is uiteraard afhankelijk van het investeringsbedrag, maar ook van het percentage dat aan het betreffende bedrijfsmiddel gekoppeld is. De percentages variëren van 13,5% tot 36%. Een aantal bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA, komen ook in aanmerking voor Vamil. Vamil staat voor het mogen toepassen van een willekeurige aftrek tot 75%.

Verrassende investeringen

De investeringen op de lijsten lopen uiteen. Denk aan zonnepanelen, isolatie, duurzame vaatwassers, LED verlichting en bijvoorbeeld elektrische auto’s en laadpalen. Daarnaast bevatten de lijsten ook veel minder bekende investeringen (codes). Het gaat hierbij om de codes die niet een exact bedrijfsmiddel omschrijven, maar slechts een omschrijving geven van een doel of proces. Zo kent de lijst in 2020 bijvoorbeeld codes met namen als:

  • nieuwe en innovatieve milieuvriendelijke technologie
  • technische voorzieningen voor energiebesparing bij nieuwe of bestaande processen
  • productieapparatuur voor producten op basis van biomassa
  • apparatuur voor recycling van grondstoffen

Deze omschrijving geeft niet aan welke investeringen in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De overheid opent hiermee de mogelijkheid om ook voor minder bekende energiezuinige of milieuvriendelijke investeringen fiscaal voordeel af te kunnen geven. Als uw investering voldoet aan de omschrijving of eisen van een code, komt - tenzij anders aangegeven - het gehele investeringsbedrag in aanmerking. Dit betekent dat u tot wel 36% van de investering als extra fiscale aftrekpost kunt benutten en dus op deze manier de te betalen winstbelasting kunt drukken.

Spelregels EIA en MIA\Vamil

Uiteraard zijn er ook aan de EIA en MIA\Vamil een aantal belangrijke spelregels verbonden. De eerste is dat uw nieuwe bedrijfsmiddel moet voldoen aan de omschrijving van een specifieke code. Vervolgens moet u de aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst indienen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) controleert uw aanvraag en geeft bij goedkeuring een verklaring af. Als u deze verklaring heeft ontvangen, kunt u het voordeel definitief toepassen in de boekhouding.

Meer weten over EIA en MIA\Vamil?

Heeft u geïnvesteerd of wilt u investeren in een mogelijk energie-efficiënt of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Neem contact op met Mariska Teurlings, onze consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Wilt u meer weten over fiscaal voordeel? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan