Fiscaal voordeel: voor elke investerende ondernemer

4 januari 2022
Artikel

Uw bedrijf loopt goed en maakt winst. Mooi, maar heeft u zich al eens afgevraagd hoe u deze winst optimaal kunt benutten? Dat kan door de afdracht zo laag mogelijk te houden. En afdrachtsvermindering is makkelijker te realiseren dan u denkt!

Fiscaal voordeel

Energie-investeringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek 

In Nederland betaalt elke ondernemer belasting over de gemaakte winst, de zogenaamde winstbelasting. Het op een slimme manier verlagen van de winst kan positief zijn voor uw eindresultaat en bedrijf. Een van de mogelijkheden om te zorgen voor aftrekposten is het investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u behoorlijke voordelen behalen. 

Energielijst en Milieulijst

Alle investeringen die in aanmerking komen voor de EIA of MIA zijn weergegeven op de Energielijst en Milieulijst. Elk jaar worden er twee nieuwe lijsten gepubliceerd met hierop alle bedrijfsmiddelen die in dat specifieke jaar in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De hoogte van het voordeel is uiteraard afhankelijk van het investeringsbedrag, maar ook van het percentage dat aan het betreffende bedrijfsmiddel gekoppeld is. De percentages variëren van 27% tot 45,5%.

Voor een aantal bedrijfsmiddelen dat in aanmerking komt voor de MIA, kunt u ook Vamil aanvragen. Vamil staat voor het mogen toepassen van een willekeurige aftrek tot 75%.

Verrassende investeringen

De investeringen op de lijsten lopen uiteen. Denk aan zonnepanelen, isolatie, duurzame vaatwassers, LED-verlichting en bijvoorbeeld elektrische auto’s en laadpalen. Daarnaast bevatten de lijsten ook veel minder bekende investeringen (codes). Het gaat hierbij om codes die niet een exact bedrijfsmiddel omschrijven, maar slechts een omschrijving geven van een doel of proces. Zo kent de lijst bijvoorbeeld codes met namen als:

  • nieuwe en innovatieve grondstofbesparende productieapparatuur;
  • apparatuur voor de elektrificatie van processen in de chemische industrie;
  • apparatuur voor lokale productie van gevaarlijke stoffen (aanpassing bestaande situatie);
  • grondstofbesparende industriële apparatuur;
  • technische voorzieningen voor energiebesparing bij bestaande processen.

Deze omschrijvingen geven niet aan welke specifieke investeringen in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De overheid opent hiermee de mogelijkheid om ook voor minder bekende energiezuinige of milieuvriendelijke investeringen fiscaal voordeel te bieden. Als uw investering voldoet aan de omschrijving of eisen van een code komt het gehele investeringsbedrag in aanmerking voor voordeel (tenzij anders aangegeven). Dit betekent dat u tot wel 45,5% van de investering als extra fiscale aftrekpost kunt benutten en dus op deze manier de te betalen winstbelasting kunt drukken.

Spelregels EIA en MIA\Vamil

Uiteraard zijn er aan de EIA en MIA\Vamil een aantal belangrijke spelregels verbonden. De eerste is dat uw nieuwe bedrijfsmiddel moet voldoen aan de omschrijving van een specifieke code. Vervolgens moet u de aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst indienen. RVO controleert uw aanvraag en geeft bij goedkeuring een verklaring af. Als u deze verklaring heeft ontvangen, kunt u het voordeel definitief toepassen in de boekhouding.

Meer weten?

Heeft u geïnvesteerd of wilt u investeren in een mogelijk energie-efficiënt of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

 

Wilt u meer weten over fiscaal voordeel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan