Fiscaal voordeel WBSO stabiel voor 2019

2 oktober 2018
Artikel

Staatssecretaris van Enonomische Zaken en Klimaat Mona Keijzer maakte in een brief aan de Tweede Kamer de WBSO-parameters en het budget voor 2019 bekend. Hierbij is ervoor gekozen om de huidige voorwaarden stabiel te houden.

Portretfoto van Dick Uenk
Geschreven door:
Dick Uenk Manager innovatie
Geld stapelen

De WBSO in 2019

Het voordeel dat de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kan bieden aan loonbelastingplichtigen is een vermindering van de af te dragen loonbelasting van 32% over de eerste € 350.000 aan loonkosten en overige kosten en uitgaven voor uw speur- en ontwikkelingswerkzaamheden (ook wel research en development). Voor startende ondernemers kan dit percentage zelfs nog oplopen tot 40%. Boven de € 350.000 bedraagt het percentage van de S&O-afdrachtsvermindering 14%. Hoewel de percentages ongewijzigd bleven, werd het totale WBSO-budget voor 2019 verhoogd naar € 1.205 miljoen.

De staatssecretaris koos ervoor om de WBSO-parameters stabiel te houden, omdat de continuïteit in de voorwaarden voor speur- en ontwikkelingswerk aan bedrijven zekerheid biedt en bijdraagt aan het vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven. Een eenmalige verhoging van de percentages zou immers ook leiden tot een eenmalige piek in het budget van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Omdat de staatssecretaris daardoor verwacht dat het budget in 2019 niet uitgeput zal worden, zal het restant worden gereserveerd en later worden besteed.

Ook zelfstandig ondernemers kunnen in 2019 weer gebruikmaken van de WBSO. Het WBSO-voordeel voor zelfstandigen is ook in 2019 een aftrek van een vast bedrag van € 12.623 in de inkomstenbelasting. Startende zelfstandigen komen tevens in aanmerking voor een extra aftrek van € 6.315. Als zelfstandige moet u op jaarbasis minstens 500 S&O-uren maken om gebruik te kunnen maken van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk.

WBSO is ook in 2019 uw instapticket voor de innovatiebox

Een S&O-verklaring geeft niet alleen een recht op vermindering van de af te dragen loonbelasting binnen de WBSO. Onder bepaalde voorwaarden kunt u uw S&O-verklaring namelijk ook benutten voor de innovatiebox. De innovatiebox is een fiscale faciliteit, waarmee de winst uit door uzelf ontwikkelde producten tegen een gunstiger vennootschapsbelastingtarief van 7% kan worden belast. De innovatiebox kan innovatieve ondernemers daardoor een interessant fiscaal voordeel opleveren. Vanwege de aangekondigde verruiming van het budget voor de innovatiebox in 2019, kan het voor u lonen om de mogelijkheden binnen deze subsidieregeling te laten onderzoeken.

Subsidiefocus is úw partner

Met ruim twintig jaar ervaring heeft Subsidiefocus een schat aan ervaring in zowel het aanvraag- als afwikkelingsproces van de WBSO en de innovatiebox. Wilt ook u in 2019 optimaal profiteren van de fiscale voordelen voor uw speur- en ontwikkelingswerkzaamheden? De consultants van Subsidiefocus staan u als sparringpartner en expert graag te woord. Neem daarom gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Wilt u meer weten over de WBSO? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Dick
Portretfoto van Dick Uenk
Manager innovatie
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan