In drie stappen voorbereid op een WBSO-controlebezoek

1 mei 2019
Artikel

Proficiat! U hebt uw S&O-verklaring van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) ontvangen en hoeft daarom minder loonbelasting af te dragen voor de uren en kosten die u spendeert aan uw speur- en ontwikkelingsprojecten. Wanneer u een S&O-verklaring heeft ontvangen, bestaat de kans dat RVO contact met u opneemt voor een WBSO-controlebezoek. Hoe bereidt u zich hier het best op voor?

 

Portretfoto van Dick Uenk
Geschreven door:
Dick Uenk Manager innovatie
Geldmunten

De WBSO-controle

RVO.nl voert elk jaar steekproefsgewijs controles uit bij bedrijven die een S&O-verklaring hebben ontvangen voor hun aanvraag Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO). Gemiddeld krijgen WBSO-aanvragers eens in de zeven jaar een controlebezoek. Tijdens een controlebezoek wordt de project- en urenadministratie van het vorige jaar gecontroleerd. Om de controle zo soepel mogelijk te laten verlopen, volgt u deze stappen. 

1. Houd gedurende het project uw inhoudelijke projectadministratie bij

Tijdens de controle Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk moet de administratie aanwezig zijn waaruit per project op eenvoudige en duidelijke wijze is af te leiden wat de aard, inhoud en voortgang van uw speur- en ontwikkelingswerkzaamheden is. Bewaar daarom altijd alle relevante documenten in een aparte map. Denkt u hierbij aan alle mogelijke stukken, zoals projectinhoudelijke e-mails, schetsen en tekeningen of testrapporten. Vergeet ook niet tijdens de ontwikkeling van uw prototype, ook wanneer het prototype niet goed functioneert, om foto’s of video’s te maken en deze bij uw administratie op te slaan.

2. Houd gedurende het project uw uren- en kostenadministratie bij

Het is van belang dat u gedurende het hele project een administratie bijhoudt van de uren die uw bedrijf aan speur- en ontwikkelingswerkzaamheden heeft gespendeerd. Indien u werkelijke kosten en uitgaven hebt aangevraagd in uw aanvraag Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk, moet u per project inzicht kunnen geven in de gemaakte kosten en de daaraan verbonden betalingen. De WBSO-uren moeten per dag, per medewerker en per project inzichtelijk zijn. Omdat de adviseur van RVO.nl vaak ook controleert of de mededeling correct is, is het verstandig om een totaaltelling van het aantal WBSO-uren en -kosten per S&O-verklaring voor te bereiden.

3. Neem contact op met een specialist als u een controlebrief ontvangt

Een specialist kan u begeleiden bij een controle. Hij kan vooraf uw administratie toetsen en u zo goed mogelijk voorbereiden om te voorkomen dat u een correctiebeschikking of zelfs een boete ontvangt. Ook kan hij bij het controlebezoek aanwezig zijn om u te begeleiden.

Meer weten?

Wilt u begeleiding bij uw WBSO-controle of wilt u meer weten over een WBSO-controle? Neem dan contact op met Dick Uenk via telefoonnummer 073-6465334 of stuur Dick een mail.

Ook interessant voor u:

Wilt u begeleiding bij uw WBSO-controle? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Dick
Portretfoto van Dick Uenk
Manager innovatie
Bel
+31736465475
Whitepaper Horizon 2020

Europese subsidie voor onderzoek en innovatie

Hoe komt u in aanmerking voor Horizon 2020-subsidie
Download de infographic
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan