Innovatieprojecten: welke subsidiekansen zijn er nog in 2018?

19 juni 2018
Artikel

Bent u van plan om de tweede helft van het jaar een innovatieproject te starten om een nieuw product, proces of dienst te ontwikkelen? Dan hebben wij goed nieuws voor u, want de komende maanden zijn er in Zuid-Nederland subsidiemogelijkheden in de ‘Mkb Innovatiestimulering Topsectoren’ en in het ‘Operationeel Programma Zuid’. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze regelingen en voor welke regeling komt uw project in aanmerking?  

Portretfoto van Roy Hoven
geschreven door:
Roy Hoven Manager innovatie
robot

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT-Zuid)

Speciaal voor samenwerkende mkb-ondernemingen is er een subsidiemogelijkheid binnen Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT-Zuid) deze zomer. Gaat u nieuwe producten, processen of diensten ontwikkelen met experimenteel of industrieel onderzoek? Dan komt uw innovatieproject in aanmerking voor subsidie. Binnen de MIT R&D samenwerking zijn alleen samenwerkingsverbanden tussen mkb-ondernemingen toegestaan. 
Wilt u juist samenwerken met een partner, die geen mkb-onderneming is? Of wilt u een innovatieproject alleen uitvoeren? Dan sluit mogelijk de OP-Zuid beter aan bij uw project. 

Operationeel Programma Zuid (OP-Zuid)

Komend half jaar kunnen ook innovatieprojecten worden aangemeld voor de OP-Zuid-regeling. Een verschil met de Mkb-innovatiestimulering Topsectoren is dat het binnen het Operationeel Programma Zuid wel toegestaan is om als mkb-onderneming zonder samenwerkingsverband een innovatieproject uit te voeren. Ook is het binnen OP-Zuid mogelijk om met partijen samen te werken die volgens de EU- richtlijnen geen mkb-onderneming zijn. Een voorbeeld is een samenwerkingsverband met een kennisinstelling. Heeft u geen mkb-onderneming? Dan kunt u alleen voor subsidie in aanmerking komen als u het innovatieproject in samenwerking met een mkb-onderneming uitvoert.  

Sectorenbeleid

Limburg, Brabant en Zeeland willen zich met name richten op specifieke sectoren om hierin innovatie te stimuleren: Logistiek, Hightech Systemen en Materialen, Agri en Food, Chemie en Biobased, Life Science en Health, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en ICT*. 
Om in aanmerking te komen voor subsidie moet uw bedrijf of uw innovatieproject zich richten op één van deze sectoren. Is dit niet het geval? Dan kunt bij de MIT R&D ook bij het landelijk loket een subsidieaanvraag doen. Dit geldt niet voor de OP-Zuid regeling. 

*ICT is vaak een overkoepelend thema bij de andere sectoren. Onze ICT-specialisten informeren u graag over de subsidiemogelijkheden. 

Verschillen tussen de subsidieregelingen MIT-Zuid- en de OP-Zuid

Schema van de verschillen tussen OP-Zuid en MIT

Aanvragen subsidie

Wilt u weten of uw innovatieproject in aanmerking komt voor de MIT-Zuid- of de OP-Zuid-subsidie? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over bovenstaande regelingen. Bent u nog op zoek naar een samenwerkingspartner? Dan biedt ons brede netwerk wellicht mogelijkheden. 

Bent u niet gevestigd in Limburg, Brabant of Zeeland, maar bent u toch op zoek naar subsidie voor uw innovatieproject? Ook voor u zijn er subsidiemogelijkheden om uw innovatieproject te financieren. Neem hiervoor contact op via het contactformulier.  
 

 

Wilt u meer weten over subsidie voor innovatieve projecten? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan