Innoveren binnen Life Sciences and Health

17 december 2018
Blog

Life Sciences and Health (LSH) is een van de topsectoren van Nederland. Een belangrijk speerpunt binnen deze innovatieve sector is de problematiek rond het gezond ouder worden. 

Portretfoto Sanne Jacobs
geschreven door:
Sanne Jacobs Consultant innovatie
medisch onderzoek

Door onze goede gezondheidszorg stijgt de levensverwachting en hebben we te maken met een vergrijsde samenleving. In combinatie met onze suboptimale leefstijl veroorzaakt dit een toename van het aantal mensen dat lijdt aan chronische ziekten zoals kanker, dementie en hart- en vaatziekten. De vraag naar zorg blijft dus stijgen, maar er is een tekort aan zorg(innovaties). De betaalbaarheid van de zorg staat hierdoor onder druk. Daarbij sluiten steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen de deuren of ze worden samengevoegd, waardoor de reisafstand naar de dichtstbijzijnde zorginstelling voor veel mensen groter wordt. Grote maatschappelijke uitdagingen zijn het verbeteren van de betaalbaarheid en de bereikbaarheid van de zorg. 

Omzetten van kennis

Nederland hoort op onderzoeksgebied bij de internationale top in deze sector. Er vindt ook op kleine schaal valorisatie van kennis plaats; kennis wordt omgezet naar commercieel haalbare producten, processen of diensten. Nieuwe medische innovaties worden ontwikkeld en succesvol geïntroduceerd op de markt. Deze innovaties komen voort uit doorbraken in meer fundamenteel medisch onderzoek. De Nederlandse onderzoeksuniversiteiten, ziekenhuizen, commerciële bedrijven en medische centra voeren dit onderzoek uit. 

Desondanks is er meer winst te behalen als bedrijven erin slagen om de kennis vaker om te zetten naar nieuwe producten, zoals medicijnen of technologieën. Om deze medische innovaties te kunnen ontwikkelen, liggen er kansen in het gebruik van kennis binnen andere topsectoren. Subsidies kunnen hierbij een stimulerend middel zijn om innovaties versneld op de markt te kunnen brengen.  

Samenwerking tussen sectoren

Regelmatig komen er samenwerkingen tot stand tussen bedrijven actief in Life Sciences and Health en ICT-bedrijven. Bijvoorbeeld om in te spelen op de trend (vooral onder jongeren) van gezonder en bewuster leven om zo ziekten te voorkomen. Dit resulteert in allerlei apps inclusief bijbehorende hardware om zo fit en gezond mogelijk te blijven door verscheidene lichaamsfuncties te monitoren en voeding en beweging op elkaar, maar ook op de persoon af te stemmen. Naast deze trendgevoelige ontwikkelingen wordt er ook geïnnoveerd op traditioneel medisch gebied. Denk maar aan ICT-gestuurde functies in ziekenhuizen om patiënten beter te monitoren en sneller, goedkoper en efficiënter te verzorgen.

Verschillende e-health-oplossingen creëren een kleinere kloof tussen thuis en ziekenhuis. Dokters kunnen met verschillende apps de gezondheid van hun patiënten monitoren en deze zo langer thuis houden en verzorgen. Dit voorkomt hoge ziektekosten.

De topsectoren High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en Agri & Food maken ook crossovers met LSH. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van hightech-instrumenten, zoals beeldvormende en sensorische apparatuur binnen klinische applicaties. Of de ontwikkeling van gezonde en gepersonaliseerde voeding naast medicatie bij bepaalde ziektebeelden om mensen sneller fit en gezond te maken. 

Financiering van onderzoek en innovatie

Onderzoek en de implementatie van innovaties spelen een belangrijke rol in het valoriseren van kennis en het verbeteren van betaalbaarheid en bereikbaarheid van zorg, maar kosten ook veel geld. Een subsidie kan dan een mooi instrument zijn om de kosten van innovatieprojecten te verlagen. Doel van de verschillende subsidies is het stimuleren van innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten of processen. De Nederlandse overheid stimuleert graag innovatie op het gebied van Life Sciences and Health. Bijvoorbeeld met de mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT), maar ook het Operationele Programma (OPZuid) van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) geeft verscheidene mogelijkheden. Het Europese Horizon 2020-programma biedt subsidiemogelijkheden voor ontwikkelingen en innovaties met Europese impact.|

Een ander belangrijk instrument zijn de verschillende publieke private partnerschappen (PPPS) tussen de overheid en private partners, zogenaamde Health Deals. Met deze Health Deals wil de overheid zorginnovaties verder op weg helpen. Het gaat binnen deze partnerschappen om concrete zorgvernieuwingen waarbij het niet wil lukken om de toepassing verder te krijgen dan bijvoorbeeld het lokale ziekenhuis, de zorginstelling of de regio. Een nieuwe Health Deal kan worden aangemeld of de bestaande Health Deals kunnen worden uitgebreid. 

Meer weten?

De sector Life Sciences and Health staat bol van de maatschappelijke uitdagingen, waarvoor oplossingen moeten komen. Subsidies kunnen hieraan een mooie bijdrage leveren. Wilt u weten of uw project in aanmerking komt voor subsidie? Neem dan contact met ons op.
 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Sanne
Portretfoto Sanne Jacobs
Consultant innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan