Internationaal innoveren met Eurostars

30 juni 2022
Artikel

Werkt u als mkb’er aan onderzoek en ontwikkeling van een nieuw product, procedé of nieuwe dienst? Doet u dat samen met een internationale partner en heeft uw ontwikkeling de potentie om grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen? Dan is Eurostars een interessante subsidie.

Portretfoto van Joost Simkens
Geschreven door:
Joost Simkens Consultant innovatie
overleg over innovatie in laboratorium

Eurostars, subsidie voor onderzoek en ontwikkeling

Eurostars richt zich op het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling door mkb-ondernemingen. U kunt subsidie aanvragen als u samen met ten minste één partner uit een Eurostarsland aan een nieuwe innovatie werkt. Aan het einde van het project is demonstratie voor de markt binnen handbereik. Om de kans op toekenning van de subsidie te vergroten, is het van belang dat de markttoepassing helder is en de interesse vanuit de markt concreet. Ook moet u uw project binnen 36 maanden kunnen afronden.

Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?

Eurostars financiert 50% van de kosten van uw project tot een maximum van € 500.000. Werkt u samen met andere Nederlandse (grote) ondernemingen of kennisinstellingen? Dan komen ook zij in aanmerking voor ondersteuning. Internationale partners kunnen in eigen land financiering aanvragen via Eurostars. Afhankelijk van het land waar de partner is gevestigd verschillen de voorwaarden en subsidiehoogte.

Criteria en subsidie aanvragen Eurostars

Eurostars is een initiatief van het Eureka-netwerk waarbinnen 45 landen investeren in maatschappelijk gericht(e) onderzoek en ontwikkeling. Eurostars opent twee keer per jaar: de eerste keer in maart, de tweede keer in september. Projectaanvragen worden beoordeeld op kwaliteit. Uw aanvraag is dus in competitie met andere voorstellen en moet op alle onderdelen hoog scoren. De criteria waarop Eurostars toetst zijn:

  • de mate van innovativiteit (excellence);
  • de kwaliteit van het project en het aandeel van de partijen in de samenwerking (quality);
  • het marktperspectief, de bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen en de schaalbaarheid van het project (impact).

De eerstvolgende mogelijkheid voor het indienen van een aanvraag is van 13 juli tot en met 15 september 2022. Uw aanvraag wordt behandeld op volgorde van binnenkomst en gerangschikt op basis van uw scores op bovengenoemde criteria. Circa dertig procent van alle projecten komt door de selectie. Komt uw project in aanmerking voor subsidie, dan kennen de nationale loketten het budget toe (zolang deze budgetten toereikend zijn).

Deelnemende landen Eurostars

De volgende landen nemen deel aan Eurostars: Oostenrijk, België, Bulgarije, Canada, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Het beschikbare budget per Eurostarsland verschilt sterk. Bovendien kan het zijn dat het budget voor een bepaald land sneller is uitgeput. Het is dan ook raadzaam op tijd met uw voorbereidingen te starten.

Kansrijke projecten

Projecten die sterk innovatief en onderscheidend zijn, maken de meeste kans op toekenning. Ook de mate van zichtbaarheid en bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen spelen een rol. In een kansrijk project ontwikkelt u een product of proces van Technology Readiness Level (TRL) 3 naar 6 of hoger.

 

Technology Readiness Level

 

Een kansrijk project heeft voor alle deelnemende partijen een duidelijke en schaalbare businesscase met markttoepassing. De ontwikkeling is marktgedreven en betrokkenheid van de markt of een toepassende partij is een pré. Het projectplan bevat een duidelijke uiteenzetting van de technische uitdagingen. Het beschrijft de competenties en ervaring van de betrokken partijen en hoe deze elkaar complementeren. Het laat duidelijk zien hoe het project een bijdrage levert aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en dat er een goed economisch perspectief met schaalbaarheid is.

Beoordeling en termijn

Nadat u een project heeft ingediend, is het wachten op de beoordeling. De eerste evaluatie en rangschikking duurt circa vier maanden. Hierna worden de projecten gerangschikt binnen de nationale loketten en is de uitslag na zes maanden bekend. Na een laatste afstemming over het projectplan kunt u starten met uw project.

Ondersteuning Subsidiefocus

Wilt u Eurostars aanvragen? Dan is het verstandig in een vroeg stadium uw voorbereidingen te starten. Subsidiefocus ondersteunt u hierbij graag. Door goede contacten met de uitvoerder van de regeling kunnen wij op voorhand al inschatten wat de slagingskans van uw aanvraag is. Daarnaast adviseren wij u graag over het uitwerken van uw businesscase en het vergroten van de impact van uw project. We ondersteunen u bij het structureren van uw project, het uitwerken van uw werkplan en het vinden en maken van afspraken met samenwerkingspartners en kennisinstellingen. Zo vergroten we uw kans op een succesvolle aanvraag.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Eurostars? Neem contact op met Roy Hoven, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e‑mail. Bent u een innovatieve mkb’er en zoekt u nog leden om uw consortium compleet te maken? Ook dan helpen we u graag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief

Wilt u meer weten over Eurostars? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Simkens
Consultant innovatie
Bel
+31651498348