Investeert u al in de duurzame inzetbaarheid van uw personeel?

18 maart 2019
Artikel

Werknemers gaan steeds later met pensioen en werken dus steeds langer door. Economische en technologische ontwikkelingen vragen andere kennis en vaardigheden van uw personeel. Daarbij kunnen werkdruk en fysieke belasting voor hogere verzuimcijfers zorgen. Voor u als werkgever is het belangrijk dat uw medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Hier kunt u ook aan bijdragen. Subsidiefocus ondersteunt u graag als u wilt investeren in uw personeel.

Portretfoto van Roy Hoven
Geschreven door:
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
werknemer

Duurzame inzetbaarheid, wat is dat eigenlijk? Het betekent dat u uw medewerkers gemotiveerd, gezond en productief houdt om hen in staat te stellen om tot hun pensioen productief te kunnen blijven werken in goede gezondheid. U geeft hen daarbij zelf de regie.

Waarom is het belangrijk dat mijn personeel duurzaam inzetbaar is?

Uw medewerkers vormen het belangrijkste kapitaal van uw bedrijf. Op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het van belang om talenten te behouden, te laten leren, ontwikkelen en doorstromen. Door de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd moeten medewerkers steeds langer blijven werken. De wereld en de maatschappij veranderen en uw medewerkers moeten mee kunnen bewegen met deze ontwikkelingen. Door uw personeel duurzaam inzetbaar te maken, helpt u uw medewerkers én uw onderneming vooruit.

Strategische personeelsplanning

Veel werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf richten zich alleen op de instroom van werknemers, niet op doorstroom en uitstroom. Afhankelijk van de functie is het raadzaam om op een bepaald moment te kijken of een werknemer tot zijn of haar pensioen kan blijven werken. Lukt dat niet, dan kunt u de werknemer begeleiden en faciliteren bij doorstroom of uitstroom. Dit noemen we IDU (instroom, doorstroom, uitstroom). 
Het HR-instrument dat hierbij gebruikt wordt, is de IDU-matrix. Die helpt u om inzicht te krijgen in (ontwikkelingen van) het aanbod van personeel binnen uw bedrijf. Een andere methode om inzichtelijk te krijgen welke medewerkers zouden kunnen doorstromen en uitstromen is Human Resources Performance Potentieel Portfolio (HR3P). Dit is een soort sterkte-zwakteanalyse van het personeelsbestand. De scores per medewerker worden gewogen op basis van hun functioneren en ontwikkelingspotentieel. Op basis van deze gegevens kunt u maatregelen nemen.

Kleine veranderingen zijn van grote betekenis

Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan strategische personeelsplanning. Gezondheid, betrokkenheid, werkplezier, ontwikkeling en fysieke belasting zijn belangrijke speerpunten. Kleine veranderingen zijn daarbij vaak al van grote betekenis voor uw medewerkers. Denk aan het aanbieden van fruit, samen sporten of hulp bij stoppen met roken. Maar ook een functiegebouw met functieomschrijvingen dat duidelijkheid geeft over wie wat doet en welke mogelijkheden er zijn om door te groeien, draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.

Ondersteuning

Als u wilt investeren in de duurzame inzetbaarheid van uw personeel, biedt het Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidiemogelijkheden om uw kosten deels te dekken. Samen met een externe adviseur kunnen wij uw plannen voor duurzame inzetbaarheid concretiseren en u begeleiden in de uitvoering daarvan. De adviseurs van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten kunnen u bijvoorbeeld op diverse manieren ondersteunen bij het duurzaam inzetbaar houden van uw personeel. Enkele mogelijkheden:

  • loopbaangesprekken met medewerkers;
  • diverse assessments, zowel individueel als met het hele team;
  • advies over het bevorderen van werkplezier;
  • fiscaal advies over duurzame inzetbaarheid;
  • het opstellen van duurzame functieprofielen en bijbehorend salarisgebouw;
  • het managen van instroom, doorstroom en uitstroom.

Ondersteuning bij subsidieaanvraag

Subsidiefocus biedt u de ondersteuning die u nodig heeft om voor deze activiteiten een subsidie bij het Europees Sociaal Fonds (ESF) aan te vragen en te verkrijgen. 

Met deze subsidie kunt u de kosten voor het duurzame inzetbaarheidstraject voor maar liefst 50% dekken, waarbij u maximaal € 12.500 ontvangt. Kortom, voor iedere euro die u in uw personeel investeert, kunt u dankzij de ESF-subsidie aan het eind van het traject vijftig cent terugkrijgen. Wij nemen u graag het hele traject uit handen: van de subsidieaanvraag tot het realiseren van uw project. 

Wilt u meer weten over deze subsidie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan