Investeren in bedrijfsmiddelen in 2019 of 2020

23 september 2019
Artikel

De plannen voor 2020 zijn bekend en het laatste kwartaal van 2019 gaat bijna in. Tijd om na te denken over uw investeringsstrategie. Welke investeringen kunt u het beste nog in 2019 doen en voor welke investeringen kunt u beter afwachten welke mogelijkheden 2020 gaat bieden?

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
lamp als spaarpot

Fiscale investeringsaftrek

Voor de mogelijkheden voor fiscale investeringsaftrek (Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA\Vamil)) blijven de percentages gelijk in 2020. De MIA wint elk jaar aan populariteit; daarom is voor 2020 het budget met € 10 miljoen verhoogd. Daarnaast wordt de Energielijst in 2020 uitgebreid met bedrijfsmiddelen die ten goede komen aan CO2-reductie en met bedrijfsmiddelen die verband houden met warmte-infrastructuur.  

Milieu- en Energielijst

Bij de keuze of u uw bedrijfsmiddel aankoopt in 2019 of 2020, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de Milieu- en Energielijst elk jaar worden aangepast. Ook in 2020 zullen er diverse bedrijfsmiddelen van de lijst worden verwijderd en worden percentages behorende bij specifieke bedrijfsmiddelen verlaagd. Bijvoorbeeld omdat het bedrijfsmiddel inmiddels niet meer zo innovatief is of omdat de overheid een specifieke investering juist minder wil stimuleren. Aanvragen moeten altijd binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst zijn gedaan. Wanneer in 2019 een overeenkomst wordt aangegaan geldt het fiscale voordeel volgens de energie- milieulijst van 2019. Voor de toepassing van het voordeel dient een (aan)betaling in 2019 plaats te vinden. 

Subsidie voor investering in duurzame energie-productie

In 2020 kunt u subsidie ontvangen als u investeert in duurzame energieproductie. Investeert u in een pelletkachel, biomassaketel, zonneboiler of warmtepomp? Dan kunt u ook in 2020 gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidieregeling wordt op dit moment geëvalueerd en het is nog onduidelijk wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Mogelijk zullen pelletkachels en biomassaketels met een vermogen van minder dan 500kW aan vermogen in 2020 niet meer in aanmerking komen voor subsidie of tegen een lagere waardering. Het budget voor de totale regeling bedraagt, net als in 2019, € 100 miljoen. De ISDE regeling wordt in 2020 uitgebreid met mogelijkheden voor het aanbrengen van isolatie. Hoe dit precies in de regeling verwerkt gaat worden is nog onbekend. 

SDE+ naar SDE++: subsidie voor CO2-reductie

Ook de Subsidie Duurzame Energieproductie (SDE+) stond de afgelopen jaren bekend als energieproductiesubsidie. Vanaf 2020 verandert deze regeling echter drastisch. Onder de naam SDE++ maakt de subsidie de overstap van productieregeling naar CO2-reductieregeling. Waar eerder de hoogte van de subsidie werd bepaald aan de hand van het aantal opgewekte kWh, wordt binnen de nieuwe regeling gekeken naar de hoeveelheid gereduceerde CO2 ten opzichte van gangbare technieken. 

Onder de SDE++-openstelling komen naast de technieken die in aanmerking kwamen voor SDE+, ook investeringen in CCSU-technieken en industriële restwarmte in aanmerking voor subsidie. Het budget voor de regeling wordt in 2020 wel gehalveerd: van € 10 miljard voor twee openstellingen naar € 5 miljard voor één openstelling in 2020. Door de aangekondigde wijzigingen wordt een passende indienstrategie nog belangrijker. Het indienproces in fases met toekenning op volgorde van binnenkomst blijft namelijk gehandhaafd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over mogelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met Mariska Teurlings, via telefoonnummer 073-6465336 of stuur Mariska een mail.

Ook interessant voor u:

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan