Maatlat Duurzame Paardenhouderij start vanaf 2022

29 augustus 2021
Artikel

De paardenhouderij is al vele jaren de enige in de veehouderijsector die geen gebruik kan maken van fiscale voordelen bij investeringen in huisvestingssystemen. Hier komt nu eindelijk verandering in.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
paarden in stal

Nu ook Maatlat Duurzame Veehouderij voor de hippische ondernemer

Ondernemers in de rundvee-, pluimvee- en varkenssector kunnen al  jaren gebruikmaken van de Maatlaat Duurzame Veehouderij (MDV) bij de bouw of verbouw van een nieuw huisvestigingssysteem. Voor de paardensector wordt nu ook een maatlat vormgegeven. Hippische ondernemers kunnen dus voortaan ook profiteren van voordeel.

MDV-stal

De Maatlat Duurzame Veehouderij is een toetsingsinstrument om te beoordelen hoe integraal duurzaam bouw- of verbouwplannen van veehouders zijn. Het instrument bestaat uit een scoresysteem dat zich richt op verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan diergezondheid, welzijn en klimaat, brandveiligheid en bedrijf en omgeving. Op elke themamaatlat moet een bedrijf een minimum aantal punten behalen. Voldoet u aan de eisen? Dan mag u starten met de realisatie van uw bouw- of verbouwplannen en komen alle kosten van dit project in aanmerking voor fiscale aftrek en willekeurige afschrijving. Het is nog niet bekend voor welk percentage de kosten aftrekbaar zullen zijn.

Het is voor u als ondernemer met bouw- en of verbouwplannen goed om nu al te weten hoe een aanvraag MDV er in de tijd uitziet. Heeft u nu al concrete plannen, maar wilt u in 2022 profiteren van aftrek? Teken dan nog geen opdrachtbevestigingen in 2021!

Hoe verloopt een MDV-certificeringstraject?

Een MDV-certificeringstraject start op het moment dat u begint met de uitwerking van uw plannen op papier. Aan de hand van deze plannen voor individuele of groepshuisvesting kunt u laten beoordelen of u voldoende punten scoort voor het certificaat. U vraagt vervolgens een ‘voorlopig’ certificaat aan. Na ontvangst hiervan mag u starten met het tekenen van koopovereenkomsten en het realiseren van het project. U moet de koopovereenkomsten binnen drie maanden na het tekenen aanmelden voor fiscaal voordeel. Heeft u een voorlopig certificaat, maar vergeet u dit te doen? Dan heeft u geen recht op fiscaal voordeel.

Na het realiseren van de bouw of verbouw vraagt u een definitief certificaat aan. Een inspecteur komt op uw bedrijf kijken of u uw plannen heeft gerealiseerd zoals u met het voorlopig certificaat heeft aangevraagd. U mag het fiscaal voordeel pas definitief toepassen na deze controle en na ontvangst van het definitieve certificaat.

Maatlat Duurzame Paardenhouderij 2022

Dat de Maatlat Duurzame Paardenhouderij er gaat komen, is inmiddels zeker. De eerste concepten van de maatlat zijn bekendgemaakt. U kunt uw plannen echter pas definitief op de eisen afstemmen als deze ook definitief zijn geformuleerd. Naar verwachting is dit rond december. Om te voorkomen dat u voordeel misloopt, is het verstandig om nu nog geen koopovereenkomsten aan te gaan of tekeningen definitief te maken.

Meer weten?

Heeft u bouw- of verbouwplannen voor een MDV-stal en bent u geïnteresseerd in de Maatlaat Duurzame Veehouderij? Door al in de tekenfase betrokken te worden bij uw project, kunnen wij voor een zo optimaal mogelijke vormgeving van uw stal zorgen, aansluitend bij de maatlateisen. Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e‑mail.

Wilt u meer weten over de Maatlat Duurzame Veehouderij? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Whitepaper downloaden

Fiscaal voordeel behalen met Maatlat Duurzame Veehouderij

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan