Met succes naar het buitenland? De DHI-regeling helpt

11 januari 2022
Artikel

De populaire subsidieregeling voor internationale demonstratie- en haalbaarheidsprojecten gaat op 1 februari 2022 weer open. Overweegt u een stap naar het buitenland? Dan kan de DHI-regeling u helpen om hier een succes van te maken.

Portretfoto van Joost Simkens
Geschreven door:
Joost Simkens Consultant innovatie
DHI-subsidie

DHI-regeling, subsidie voor investeren in het buitenland

De subsidieregeling voor Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsstudies (DHI) is vanaf 1 februari 2022 weer geopend voor aanvragen. Wilt u graag investeren in opkomende markten in het buitenland, dan biedt deze regeling interessante mogelijkheden. De regeling kent drie verschillende activiteiten waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

  • Demonstratieproject: het demonstreren van een Nederlands product, een Nederlandse technologie of dienst in een doelland binnen een reële praktijksituatie.
  • Haalbaarheidsstudie: het doen van onderzoek in het doelland naar de technische en/of commerciële haalbaarheid van een concrete investering door een potentiële buitenlandse afnemer. Het is mogelijk om binnen één project twee investeringen voor twee potentiële afnemers te onderzoeken.
  • Investeringsvoorbereidingsstudie: het ontvangen van steun voor een Nederlandse onderneming die de intentie heeft om bijvoorbeeld een nieuwe productie- of dienstenfaciliteit in het buitenland op te zetten of een bestaande productie- of dienstfaciliteit uit te breiden. De Nederlandse onderneming moet in ons land wel al substantiële activiteiten uitvoeren. De investering in het buitenland moet logischerwijs voortvloeien uit de huidige activiteiten, corebusiness en strategie. Het is ook mogelijk om een kleine proefproductie onderdeel te maken van het project.

Aanvragen DHI en beoordeling

U kunt van 1 februari 2022 tot en met 31 december 2022 subsidie aanvragen. Heeft u in 2021 tijdens de derde openstelling een aanvraag ingediend en is hier vóór 1 januari 2022 nog niet over beslist? Dan valt deze aanvraag ten laste van het subsidieplafond van 2022.

Aanvragen worden beoordeeld op kwaliteit. De criteria voor beoordeling en selectie zijn grotendeels gelijk gebleven aan vorig jaar. Toch zijn er een paar inhoudelijke wijzigingen. De belangrijkste is dat u geen gebundelde aanvragen meer kunt indienen. Gebleken is dat deze aanvragen te complex zijn en voor hoge administratieve lasten zorgen.

Quickscan DHI

Voor 2022 is in totaal € 8,5 miljoen budget beschikbaar: € 4,5 miljoen voor activiteiten in opkomende en ontwikkelde markten en € 4 miljoen voor activiteiten in ontwikkelingslanden. De te verkrijgen subsidie kan oplopen tot € 200.000. De regeling is populair, waardoor met name het budget voor de ontwikkelde landen vaak snel uitgeput is. U moet vóór het aanvragen van de subsidie eerst een Quickscan indienen. Dit kunt u al voor de officiële opening van de subsidieregeling doen.

Meer weten?

Wilt u weten of uw project of studie in aanmerking komt voor DHI-subsidie? Neem contact op met Joost Simkens, consultant innovatie, via telefoonnummer +31 6 51498348 of stuur Joost een e‑mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de DHI-subsidie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Simkens
Consultant innovatie
Bel
+31651498348
icoontje whitepaper

Succesvol internationaal ondernemen met DHI-subsidie

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan