MIT-subsidie belangrijk voor jong bedrijf dat vernieuwend wil zijn

25 februari 2021
Referentie

Bij Next Level Electronics vinden ze het mooi om vernieuwend bezig te zijn. Op dit moment werken ze bijvoorbeeld hard aan de ontwikkeling van een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande PCB elektromotor. Subsidiefocus vroeg de MIT-subsidie aan voor het haalbaarheidsonderzoek. Voor NLE heel belangrijk. “Prototypes zijn ontzettend prijzig.”

Referentie door:
Bas Groenen, Next Level Electronics
Bas Groenen NLE

Next Level Electronics

De groep techneuten kenden elkaar van hun deelname aan het Solar Team 2013 en 2015. Voor dit Australische avontuur ontwikkelden zij een motorcontroller die betrouwbaarder en minder storingsgevoelig was dan bestaande types. In 2016 besloten ze elkaar weer op te zoeken. Ze wilden graag verder leren en innovatieve dingen doen. Ze begonnen een ‘fun’-project voor de maandagavond en af en toe een zaterdag. Inmiddels is die hobby serieuze business geworden. In 2017 werd Next Level Electronics (NLE) opgericht. Er werken nu vijftien technici, o.a. aan de doorontwikkeling van de motorcontroller en sinds vorig jaar aan de PCB elektromotor. Dat doen ze nu gewoon op werkdagen. En af en toe nog steeds op zaterdag.

Bredere toepassing

“Voor de elektromotor is inmiddels een basisontwerp ontwikkeld”, vertelt Bas Groenen, electrical engineer bij NLE en vanaf het eerste uur betrokken. “Het uiteindelijke doel is om een elektromotor te ontwikkelen voor personenvoertuigen, maar we onderzoeken ook andere toepassingsmogelijkheden. Denk aan elektrische fietsen, golfkarretjes en heftrucks. Hoe groter namelijk het vermogen van de elektromotor, hoe hoger de opstartkosten. En ook de veiligheidsrisico’s nemen toe. Vandaar dat we ook focussen op lichtere voertuigen.”

Subsidie voor haalbaarheidsonderzoek

Afgelopen jaar heeft NLE een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Doel daarvan was om te onderzoeken of de PCB elektromotor kostentechnisch en qua vermogen voldoende opgeschaald kon worden. Het onderzoek is uitgevoerd met hulp van de regeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Bas: “We hebben al eerder gebruikgemaakt van deze subsidie. Afgelopen jaar kregen we hem voor de derde keer toegekend. Voor ons is dat heel belangrijk. We zijn een jong bedrijf. Het maken van prototypes is heel prijzig. Als we hiervoor geen subsidie krijgen, moeten we op zoek naar andere financiering. En dat kost veel tijd.”

Samenwerking dwingt tot nadenken

Joost Janssen en Lee Samuels van Subsidiefocus vroegen de MIT-regeling voor NLE aan. En los van het feit dat de subsidie tot nu toe alle keren is toegekend, bevalt de samenwerking zelf ook goed. “We zitten met regelmaat om tafel om onze plannen voor de komende tijd door te spreken. Tijdens die gesprekken krijgen we een hoop vragen op ons afgevuurd. Dat is heel nuttig. Wij zijn een groep techneuten bij elkaar. Die vragen dwingen ons breder na te denken, bijvoorbeeld over de precieze behoeften in de markt. Het heeft er al vaker toe geleid dat we projecten toch net even anders insteken om zo een bredere markt te kunnen bedienen.”

Nog meer onderzoek

Wat de vooruitzichten voor de PCB elektromotor zijn, is op dit moment nog niet te voorspellen. De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden op korte termijn verwacht. Op basis daarvan beslissen ze bij NLE hoe ze verder gaan. Wordt het opschalen naar personenvervoer of zal de focus lichter vervoer zijn? Bas: ”De huidige fietsmotoren gaan nog wel eens kapot. Omdat wij vanuit de automotive branche komen, hebben we meer ervaring met omgevingsinvloeden en zijn we in staat om een betrouwbaarder product te maken. Er liggen wat dat betreft heel interessante kansen voor ons in deze markt.” Toetreding laat echter nog even op zich wachten. Bij NLE verwachten ze nog zeker een jaar nodig te hebben voor aanvullend onderzoek. Wie weet, ook nu weer met MIT-subsidie. Bij Subsidiefocus hebben ze uiteraard al nagedacht over de mogelijkheden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw project? Neem dan contact op met Joost Janssen, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465338 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de MIT-regeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Janssen
Manager innovatie
Bel
+31623928457
Download het whitepaper MIT-subsidieregeling

MIT subsidieregeling

Speciaal voor mkb’ers die innoveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan