Mogelijk fiscaal voordeel voor investeringen in welzijnsvriendelijke paardenstallen

9 oktober 2018
Blog

In de paardensector is al enige tijd ophef over de toe te passen btw-tarieven bij de verhuur van paardenstallingsplaatsen. Nederland heeft de ambitie om het dierwelzijn te verhogen. De regelgeving rondom de btw-tarieven ontmoedigt ondernemers echter om te investeren in stalsystemen die het welzijn van paarden zouden bevorderen. In deze situatie moet snel verandering komen, aldus minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Portretfoto van Mariska Teurlings
geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Paardenstal

De btw-regels die in Nederland worden toegepast, zijn gebaseerd op de Europese richtlijnen. Deze regels maken het voor ondernemers financieel minder interessant om een welzijnsvriendelijke paardenstal te exploiteren. Bij welzijnsvriendelijke paardenstallen kunt u denken aan stallen waarin paarden in groepsverband leven, zoals een paddock paradise of een Hit-actiefstal. 

Fiscaal voordeel?

De minister laat onderzoeken of de bouw van welzijnsvriendelijke paardenstallen gestimuleerd kan worden met fiscale voordelen. In de veehouderij gebeurt dit al via de Maatlat Duurzame Veehouderij. Stichting Milieukeur heeft de Maatlat Duurzame Veehouderij in beheer en is nu gevraagd te kijken of er ook mogelijkheden zijn voor een toetsingsinstrument voor de paardenhouderij. Hierbij zal, naast dierwelzijn, ook aandacht zijn voor het verlagen van de milieubelasting. 

Een fiscale stimulans via een maatlatsysteem kan eraan bijdragen om ondernemers die net dat beetje meer willen doen te ondersteunen en stimuleren. Het zou dan ook mooi zijn als voorlopers in de paardensector ook gebruik kunnen gaan maken van fiscale voordelen die voor veehouders al langer toepasbaar zijn. 

Meer weten over de Maatlat Duurzame Veehouderij?

Wilt u meer informatie over de Maatlat Duurzame Veehouderij en hoe u maximaal gebruik kunt maken van deze subsidie? Neem contact op met Mariska Teurlings, onze consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.  

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Mariska
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan