Nederland naar een economie zonder afval

8 juli 2019
Blog

Het klimaat is en blijft een onderwerp waarover iedereen een mening heeft. Op alle niveaus wordt gewerkt aan duurzaamheid. Denk maar aan de student die een manier bedacht om al het plastic uit de zee te vissen, de collega die een Tesla kiest als nieuwe leaseauto en de kartonnen bekers die op kantoor steeds vaker worden vervangen door kopjes.

Portretfoto van Mariska Teurlings
geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Meisje met wereldbol

Duurzaamheid en klimaat hebben effect op ons allemaal. Desondanks blijven het vrij abstracte begrippen. Om beide begrippen tastbaarder te maken, werkt de overheid binnen deelonderwerpen, zoals circulaire economie. 

Circulaire economie en subsidie

Een circulaire economie is een economie waarin de zaken die verbruikt worden, vervolgens hergebruikt kunnen worden. In totaal reserveert het kabinet jaarlijks een bedrag van € 300 miljoen voor klimaatzaken. Een deel van dit bedrag, € 22,5 miljoen, is bedoeld voor het aanjagen van een circulaire economie:

  • € 10 miljoen voor het stimuleren van hergebruik van kunststoffen en consumptiegoederen;
  • € 7,5 miljoen om klimaatneutraal en duurzaam inkopen te bevorderen;
  • € 5 miljoen voor recycling van asfalt, beton en staal.

Subsidiemogelijkheden

Een deel van dit budget zal gebruikt worden voor subsidie voor ontwikkeling. Een ander deel is bedoeld voor bewustwording en aanpassing aan nieuwe eisen. Verandering kan zitten in een verbod op plastic wegwerpartikelen. Dit zou het einde betekenen van plastic bordjes en roerstaafjes. Om consumenten hun aankoopbedrag te laten aanpassen, moet er bewustwording worden gecreëerd. Wanneer zij hergebruikte of duurzame artikelen kopen, hoeft er minder geproduceerd te worden en dit verlaagt de CO2-uitstoot. 

Het streven is om in 2050 een afvalvrij Nederland te realiseren. Helpt u mee? Informeer dan naar de subsidiemogelijkheden voor uw project. 

Wilt u meer weten over de circulaire economie en subsidie? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Mariska
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan