Nederland succesvol in het aanvragen van Horizon 2020-subsidie

12 april 2018
Blog

In de periode 2014-2016 hebben Nederlandse bedrijven bijna € 200 miljoen aan Europese subsidiegelden vanuit het Horizon 2020-programma binnengehaald. Dat is goed voor 8% van het totale Europese budget voor diezelfde periode. Daarmee haalt Nederland meer binnen dan dat ze betaalt (5%) aan Brussel en dat zien we natuurlijk graag. 

portretfoto van Kristie Dekkers
geschreven door:
Kristie Dekkers Consultant innovatie
zandpad door het gras

Horizon 2020 is een Europees subsidieprogramma dat loopt van 2014 tot 2020. Met een totaal budget van bijna € 80 miljard stimuleert de Europese Commissie onderzoek en innovatie. Het is een gewild programma. Dat blijkt wel uit de hoge participatiecijfers, die gepaard gaan met een gemiddeld laag slagingspercentage van 13%. Ter vergelijking: slagingspercentages van bekende nationale en regionale subsidies zoals de Mkb-innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT) (45%) of Wet Bevordering Speur en Ontwikkeling (WBSO) (98%) liggen aanzienlijk hoger. 

Succesfactor

Nederland blijkt bovengemiddeld te scoren met het succesvol aanvragen van subsidie onder het Horizon 2020-programma. Waar het gemiddelde op een kleine 13% ligt, is de succesfactor van Nederland 17%. Alleen de succespercentages van Frankrijk en België zijn hoger. Deze cijfers komen uit de tussentijdse evaluatie van het Horizon 2020-programma van de Europese commissie. Het gros van de aanvragen komt van hogescholen of universiteiten (38%), gevolgd door bedrijven (36%) en onderzoeksinstellingen (18%). De rest komt van publieke organisaties en andere entiteiten.

Groot effect

Het effect van Horizon 2020 is groot voor een organisatie, zeker voor mkb-bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van een rapport over de eerste successen van het mkb-instrument (onderdeel van Horizon 2020). Van de mkb-bedrijven die met subsidie uit Brussel een innovatie op de markt brengen, doen twee van de drie ondernemers daadwerkelijk een marktintroductie en een op de drie bereikt zelfs uitzonderlijk commercieel succes. Een voorbeeld: ultrahaptics, een bedrijf dat een unieke techniek ontwikkelde, waarmee gebruikers voelbare feedback via ultrasound kunnen ontvangen zonder iets aan te hoeven raken. Bijvoorbeeld om de airco in de auto hoger te zetten. Het bedrijf groeide na subsidie vanuit het mkb-instrument van één naar tachtig werknemers en was in staat om een extra € 30 miljoen aan particuliere investeringen binnen te halen. 

Kansen

Ondertussen is Brussel druk bezig met het volgende programma: het negende kaderprogramma. Het nieuwe programma wordt waarschijnlijk in juli bekendgemaakt dit programma biedt  nieuwe kansen. Uiteraard is het huidige programma, dat loopt tot 2020, ook nog steeds zeer interessant voor u! Wilt u met een innovatie of onderzoek bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals de druk op ons voedselsysteem? Of wilt u met uw nieuwe technologie de internationale concurrentiepositie van Europa versterken, maar is er nog een laatste technologische  en/of marktvalidatie nodig? Neem dan vooral contact op met de consultants van Subsidiefocus. Wij helpen graag met het verwezenlijken van uw mooie ideeën. 

Wilt u meer weten over Horizon 2020? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Kristie
Whitepaper Horizon 2020

Europese subsidie voor onderzoek en innovatie

Hoe komt u in aanmerking voor Horizon 2020-subsidie
Download de infographic