RVV Verduurzaming voor woningcorporaties opvolger STEP-subsidie

6 december 2018
Artikel

De afgelopen jaren maakten woningcorporaties veelvuldig gebruik van de populaire STEP-subsidie om de kosten voor de verduurzaming van huurwoningen te subsidiëren. Vanwege de grote overvraging van de STEP-subsidie, besloot het kabinet om deze subsidie om te vormen tot de RVV Verduurzaming.

Portretfoto Dick Uenk
geschreven door:
Dick Uenk Manager Innovatie
Woningbouw

De RVV Verduurzaming

Op Prinsjesdag 2018 kondigde het kabinet het wetsvoorstel aan voor de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming (RVV Verduurzaming), een nieuwe heffingsvermindering voor woningcorporaties voor de verduurzaming van huurwoningen. De RVV Verduurzaming zal aansluiten bij de eisen van de aflopende STEP-subsidie. De RVV Verduurzaming is daarmee ook de opvolger van de STEP (Stimuleringsregeling energieprestatie huursector).

De hoofdlijnen van de RVV Verduurzaming:

  • De RVV Verduurzaming is, in tegenstelling tot de STEP, een fiscaal instrument waarbij een verhuurder in aanmerking kan komen voor een heffingsvermindering van tussen de € 3.000,- en de € 10.000,- per woning.
  • de aanvrager moet een verhuurder zijn die verhuurderheffing betaalt. Dat betekent dat de aanvrager meer dan vijftig huurwoningen onder de liberaliseringsgrens bezit;
  • de renovatie moet starten vanaf 2019 en moet binnen drie jaar klaar zijn;
  • insteek is om de heffingsvermindering te baseren op de verbetering in de energieprestaties van een huurwoning. Het niveau voor en na de renovatie wordt vergeleken, waarbij de Energie-Index minimaal drie stappen moet verbeteren;
  • er geldt een minimumniveau: een Energie-Index van ten hoogste 1,4 (voorheen energielabel B). Dit niveau past bij de doelstelling van het Energieakkoord. Woningcorporaties moeten gemiddeld op label B uitkomen. De heffingsvermindering verduurzaming is daarmee ook bruikbaar voor het aardgasvrij maken van huurwoningen.
  • Per kwartaal kan de heffingsvermindering op nul worden gezet via een ministeriële regeling.

Budget

In het regeerakkoord is vanaf 2022 structureel € 100 miljoen beschikbaar voor de heffingsvermindering voor verhuurders die investeren in verduurzaming. Dit is een daadwerkelijke verlaging van de opbrengst van de verhuurderheffing. Dit wordt niet opgevangen door een compenserende verhoging van het heffingstarief. Op grond van het regeerakkoord is over de jaren 2019-2021 cumulatief € 156 miljoen beschikbaar. Voor zowel 2019 als 2020 geldt daarnaast een maximumopenstelling van € 78 miljoen per jaar.

Aanvragen

Wilt u als woningcorporatie vanaf 1 februari 2019 gebruikmaken van deze nieuwe regeling? Neem dan contact op met de consultants van Subsidiefocus! Wij vertellen u graag meer over deze regeling en onderzoeken graag voor u of uw renovatieproject mogelijk aansluit bij deze regeling.

Wilt u meer weten over de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Dick
Portretfoto Dick Uenk
Manager Innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan