Slimme CO2-reductie: OP-Oost biedt subsidiekansen

20 mei 2019
Artikel

Om de energietransitie gaande te houden en verder te brengen zijn veel nieuwe ideeën, producten en diensten nodig die duurzame energie opleveren. Op-Oost opent daarom de subsidieregeling Slimme CO2-reductie.  Het doel van de regeling is CO2-uitstoot reduceren en het aandeel hernieuwbare energie verhogen door de ontwikkeling van nieuwe producten en de slimme uitrol en het gebruik van alternatieve grondstoffen.

Portretfoto Dick Uenk
geschreven door:
Dick Uenk Manager Innovatie
co2-reductie

Subsidie voor CO2-reductie

Deze subsidieregeling is gericht op de sector Energie en Milieutechnologie inclusief biobased economie. Een project kan echter ook worden uitgevoerd in samenwerking met andere sectoren, zoals Agri en Food, Life Sciences en Health of Hightech Systemen en Materialen of de ondersteunende sectoren ICT en Creatieve industrie, Water, Chemie en Maakindustrie.

De subsidieaanvraag moet worden gedaan door een samenwerkingsverband van minimaal drie partijen waaronder één mkb-onderneming uit Gelderland of Overijssel. In het samenwerkingsverband mogen ook gemeenten, waterschappen, woningbouwcoöperaties en kennisinstellingen anticiperen.

Het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd moet zich richten op TRL niveau 4 tot en met 8; de innovatie moet vernieuwing brengen, maar al wel redelijk marktgericht zijn.

Het project moet zich richten op:

 • het ontwikkelen en uittesten van nieuwe concepten en processen
 • het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe financieringsmodellen
 • het ontwikkelen, testen of demonstreren van innovatieve technologieën gericht op:
  •    slimme (distributie)systemen;
  •    energieopslag;
  •    energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie bij bedrijven, openbare gebouwen en in de woningbouw;
  •    hergebruik van grondstoffen en mineralen;
  •    het terugdringen van het gebruik van grondstoffen en mineralen;
  •    het vervangen van fossiele grondstoffen door biologische grondstoffen.
 • slimme uitrol: pilots voor (grootschalige) praktijktesten en demonstratie in een operationele omgeving als laatste stap voor de marktintroductie
 • experimentele ontwikkelingen in een proeftuin gericht op (opschaling van) introductie van nieuwe milieu- en energietechnologie
 • de exploitatie en inrichting van de proeftuin gericht op (opschaling van) introductie van nieuwe milieu- en energietechnologie.

Subsidie aanvragen

Per project moet minimaal € 350.000 en kan maximaal € 2.000.000 aan subsidie aangevraagd worden. Het subsidiepercentage bedraagt 40-50%, afhankelijk van de partij die de kosten maakt. U kunt tot en met 31 oktober 2019 een subsidieaanvraag indienen. 

Meer informatie over subsidie voor CO2-reductie?

Wilt u meer informatie over subsidie voor CO2-reductie of wilt u weten of uw project in aanmerking komt voor subsidie? Neem contact op met Dick Uenk, manager Innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of e-mail Dick. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Dick
Portretfoto Dick Uenk
Manager Innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan