'Subsidie aanvragen is een vak apart'

10 december 2020
Referentie

Arno Hermans bedacht dat je met een 3D-printer ook best sportbitjes zou kunnen printen. Hij zette zijn idee op papier en besprak het met zakenpartner Victor Beerkens. Ze besluiten samen te onderzoeken of het plan technisch uitvoerbaar is en of er een markt is voor dit product. Het bedrijf 3DMouthguard is geboren. De ondernemers krijgen, met de hulp van Subsidiefocus, subsidie voor het haalbaarheidsonderzoek en het testen van de prototypes. 

Referentie door:
Arno Hermans, 3DMouthguard
Sporters gebruiken sportbitjes van 3DMouthguard

Hermans: “Ik was altijd al geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen als artificial intelligence, virtual reality en 3D-printen. En toen ik naar een sportwedstrijd zat te kijken, kreeg ik dit idee. Er zijn meer dan 250.000 hockeyers in ons land en meer dan 12.000 rugbyspelers. Die dragen allemaal verplicht een bitje. Volop mogelijkheden dus, maar we hadden wel financiering nodig.”

Haalbaarheidsonderzoek

Via zijn netwerk komt Hermans in contact met een consultant van Subsidiefocus. Hij informeert Hermans over de Mkb-innovatiestimulering Topsectoren; daarmee kunnen mkb-ondernemers een haalbaarheidsstudie uitvoeren, eventueel aangevuld met industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling.  “De consultant van Subsidiefocus verzorgde het hele voorbereidende traject en sprak een aantal keer met ons. Hij onderhield het contact met de subsidieverstrekker en nam ons veel werk uit handen. Daar zijn we blij mee, want subsidies aanvragen is toch een vak apart. Dat doe je er als ondernemer niet zomaar even bij. Begin juli werd de aanvraag gehonoreerd. We kregen € 50.000 voor een haalbaarheidsonderzoek. Daar zitten we nu middenin.”

Partners

De ondernemers onderzoeken of hun plan technisch mogelijk is en of er materiaal bestaat dat veilig én comfortabel is. Daarbij werken ze samen met fijnchemieconcern DSM en twee hogescholen. De lijst met partners groeit gestaag. “Inmiddels voeren we al wat tests uit bij twee hockeyclubs en praten we met de Nederlandse Rugbybond en met profhockeyers Robert van der Horst en Teun de Nooijer. De Haalbaarheidssubsidie verloopt in maart, dus dan moet het haalbaarheidsonderzoek zijn afgerond.”

Ingewikkeld

Het hele project draait eigenlijk om twee belangrijke zaken: het materiaal en de ICT erachter, vat Hermans samen. “We willen het hele proces digitaliseren en automatiseren. Met een klein scanapparaat, gekoppeld aan een laptop, maken we een scan van het bovengebit. Die scan kun je downloaden in een app en nadat je hebt betaald, begint onze 3D-printer te werken. Daarna krijg je het bitje thuisbezorgd. Vooral tussen het scannen en het printen zit een ingewikkeld ICT-systeem. Gelukkig vonden we daar een partner voor. Uiteindelijk doel is dat het bitje deel uitmaakt van het clubtenue. Je kunt dan zelf de kleur kiezen en er bijvoorbeeld een logo op laten drukken. “

Sportinnovatorprijs

Om de praktische zaken te financieren die een start-up nodig heeft, schreef Subsidiefocus 3DMouthguard in voor de sportinnovator-subsidie. “En weer met succes: we kregen € 10.000”, vertelt Hermans. “Dat geld gebruiken we nu om te onderzoeken of ons idee patentwaardig is. Ook kunnen we hiermee het scanapparaat langer leasen, waardoor we het systeem langer en beter kunnen testen.”

Toekomst

De ondernemers streven ernaar vanaf volgend sportseizoen daadwerkelijk bitjes te kunnen leveren. De mogelijkheden zijn eindeloos, meent Hermans. “We richten ons nu vooral op hockeyers en rugbyers, maar misschien breiden we dit later nog wel uit met kickboksers, handballers en ga zo maar door.” 3DMouthguard ontving dus al twee subsidies via Subsidiefocus, maar daarmee is het eind niet in zicht. Hermans: “We blijven in overleg met onze consultant, want hij helpt ons enorm. Hij zoekt uit wat voor ons relevante regelingen zijn en wanneer we daarmee aan de slag moeten. Hij doet zijn huiswerk heel goed en kijkt verder dan alleen vandaag, ook naar het vervolgtraject. Kortom, Subsidiefocus denkt met ons mee vooruit en dat is heel belangrijk voor ons.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over Subsidiefocus of wilt u sparren over uw subsidiemogelijkheden? Neem contact op met Roy Hoven,via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over uw subsidiemogelijkheden? Roy helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31622464517
Download het whitepaper MIT-subsidieregeling

MIT subsidieregeling

Speciaal voor mkb’ers die innoveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan