Subsidie voor circulaire economie of CO2 reductie? Check uw kansen

6 februari 2021
Artikel

Bestaan er binnen uw organisatie plannen om maatregelen te nemen op het gebied van CO2-reductie of de circulaire economie? Check uw subsidiekansen!

Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Geschreven door:
Boudewijn Zuijderhoudt Consultant innovatie
CO2 reductie

Van haalbaarheidsstudie tot marktintroductie: voor elke fase subsidie mogelijk

CO2-reductie en circulaire economie zijn thema’s die de komende tijd veel aandacht zullen vragen. Dit is zichtbaar in het Klimaatakkoord van het kabinet en in de nieuwe kennis- en innovatieagenda’s van het topsectorenbeleid van 2020-2023. De komende jaren wordt budget beschikbaar gesteld voor innovaties gericht op verduurzaming binnen de verschillende topsectoren. En dat voor alle ontwikkelingsfases.

De verschillende ontwikkelingsfases

Voordat een innovatie op de markt komt, doorloopt het verschillende stadia van ontwikkeling. De subsidiemogelijkheden voor uw project hangen samen met het stadium waarin uw project zich bevindt. In elke fase, van haalbaarheidsstudie tot marktintroductie, is er subsidie beschikbaar. Dit is zichtbaar in onderstaande tabel.

Projectfase*

Subsidie

Totale budget

 

Haalbaarheidsstudie

Topsector Energiestudies Industrie

€ 8 miljoen

 

Experimentele ontwikkeling & demonstratie

DEI+ Pilot & DEI+ demonstratieprojecten

€ 76,6 miljoen

 

Marktuitrol

Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie

€ 28 miljoen

 

  Milieu-investeringsaftrek MIA en Vamil € 139 miljoen  

Bron: RVO.nl

 1. Haalbaarheidsstudie
  Binnen een haalbaarheidsstudie kunt u risico’s voor de ontwikkeling van een beoogd proces of product in kaart brengen of u kunt onderzoeken of de gewenste CO2-reductie wel haalbaar is.
 2. Experimentele ontwikkeling
  U ontwikkelt en test uw innovatie in een praktijkgerichte omgeving, die bijdraagt aan CO2-reductie of circulaire economie.
 3. Demonstratie of eerste marktintroductie
  U investeert in een innovatief product of proces en bent de eerste gebruiker (tot maximaal 3 keer toegepast binnen Nederland) van een nieuw ontwikkeld proces of product, dat bijdraagt aan CO2-reductie of circulaire economie.
 4. Marktuitrol
  Uw onderneming investeert in CO2-besparende maatregelen waarbij de terugverdientijd langer dan 5 jaar is en waarvan de werking is bewezen.

Belangrijke voorwaarden voor uw subsidieaanvraag

Met bovenstaande subsidies kunt u voor elke fase van uw innovatieproject tot 70% subsidie ontvangen. Houd er wel rekening mee dat alleen bedrijven uit de industrie met SBI-code C, D (alleen energiedistributie) en E (afval- en afvalwaterverwerking) in aanmerking komen voor subsidie in de fase marktuitrol. De subsidieaanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Hoewel er voorlopig nog voldoende budget is om binnen het aanvraagtijdvak subsidie aan te vragen, adviseren we om op korte termijn een aanvraag in te dienen.

Meer weten?

Werkt u aan een innovatie die bijdraagt aan CO2-reductie of een circulaire economie? Voor elke ontwikkelingsfase zijn er volop subsidiemogelijkheden. De consultants van Subsidiefocus informeren u graag over de mogelijkheden. Neem contact op met Boudewijn Zuijderhoudt, via telefoonnummer 073-6465337 of stuur Boudewijn een mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over subsidies voor CO2-reductie of circulaire economie? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Boudewijn
Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie
Bel
+31647834872
Download whitepaper icoon

Subsidiekansen voor een circulaire economie

Download het whitepaper
Icoon terugkijken webinar

Webinar ' Subsidiekansen voor een circulaire economie'

Bekijk het gratis webinar