Subsidie voor circulaire economie of CO2 reductie? Nog veel budget beschikbaar!

6 mei 2020
Artikel

In 2019 is er een CO2-heffing aangekondigd voor grote bedrijven die naar verwachting in 2022 ingaat. Een goede aanleiding voor de industrie om uitstoot in kaart te brengen en processen onder de loep te nemen. Bestaan er binnen uw organisatie plannen om maatregelen te nemen op het gebied van CO2-reductie of de circulaire economie? Onlangs heeft RVO.nl gepubliceerd dat er nog veel subsidiebudget over is. Een kans om niet te laten liggen.

Portretfoto van Roy Hoven
Geschreven door:
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
CO2 reductie

Van haalbaarheidsstudie tot marktintroductie: voor elke fase subsidie mogelijk

CO2-reductie en circulaire economie zijn thema’s die de komende tijd veel aandacht zullen vragen. Dit is zichtbaar in het Klimaatakkoord dat het kabinet in juni 2019 heeft gepubliceerd en in de nieuwe kennis- en innovatieagenda’s van het topsectorenbeleid van 2020-2023. De komende jaren wordt budget beschikbaar gesteld voor innovaties gericht op verduurzaming binnen de verschillende topsectoren. En dat voor alle ontwikkelingsfases.

De verschillende ontwikkelingsfases

Voordat een innovatie op de markt komt, doorloopt het verschillende stadia van ontwikkeling. De subsidiemogelijkheden voor uw project hangen samen met het stadium waarin uw project zich bevindt. In elke fase, van haalbaarheidsstudie tot marktintroductie, is er nog veel subsidie beschikbaar. Dit is zichtbaar in onderstaande tabel.

Projectfase*

Subsidie

Totale budget

Nog beschikbare budget (stand 04-05-2020)

Haalbaarheidsstudie

Topsector Energiestudies Industrie

€ 6 miljoen

€ 0

Experimentele ontwikkeling & demonstratie

DEI+ Pilot & DEI+ demonstratieprojecten

€ 86,1 miljoen

€ 32.523.320

Marktuitrol

Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie

€ 28 miljoen

€ 17.710.725

Bron: RVO.nl

 1. Haalbaarheidsstudie
  Binnen een haalbaarheidsstudie kunt u risico’s voor de ontwikkeling van een beoogd proces of product in kaart brengen of u kunt onderzoeken of de gewenste CO2-reductie wel haalbaar is.
 2. Experimentele ontwikkeling
  U ontwikkelt en test uw innovatie in een praktijkgerichte omgeving, die bijdraagt aan CO2-reductie of circulaire economie.
 3. Demonstratie of eerste marktintroductie
  U investeert in een innovatief product of proces en bent de eerste gebruiker (tot maximaal 3 keer toegepast binnen Nederland) van een nieuw ontwikkeld proces of product, dat bijdraagt aan CO2-reductie of circulaire economie.
 4. Marktuitrol
  Uw onderneming investeert in CO2-besparende maatregelen waarbij de terugverdientijd langer dan 5 jaar is en waarvan de werking is bewezen.

Belangrijke voorwaarden voor uw subsidieaanvraag

Met bovenstaande subsidies kunt u voor elke fase van uw innovatieproject tot 70% subsidie ontvangen. Houd er wel rekening mee dat alleen bedrijven uit de industrie met SBI-code C, D (alleen energiedistributie) en E (afval- en afvalwaterverwerking) in aanmerking komen voor subsidie. De subsidieaanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Hoewel er voorlopig nog voldoende budget is om binnen het aanvraagtijdvak subsidie aan te vragen, adviseren we om op korte termijn een aanvraag in te dienen.

Meer weten?

Werkt u aan een innovatie die bijdraagt aan CO2-reductie of een circulaire economie? Voor elke ontwikkelingsfase zijn er volop subsidiemogelijkheden. De consultants van Subsidiefocus informeren u graag over de mogelijkheden. Neem contact op met Roy Hoven, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e‑mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over subsidies voor CO2-reductie of circulaire economie? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31736465475
Download whitepaper icoon

Subsidiekansen voor een circulaire economie

Download het whitepaper
Icoon terugkijken webinar

Webinar ' Subsidiekansen voor een circulaire economie'

Bekijk het gratis webinar