Subsidie voor digitalisering binnen Smart Industries met een grensoverschrijdend karakter

7 februari 2019
Artikel

Bent u een mkb’er uit de maakindustrie, IT-engineering of technische installatiesector? En bent u bezig met een digitale transformatie van uw innovatieve producten, procesmodellen of bedrijfsmodel? Dan is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor ontwikkelingsprojecten, conceptontwikkeling, coaching en haalbaarheidsstudies met een grensoverschrijdend karakter.

Portretfoto Dick Uenk
geschreven door:
Dick Uenk Manager Innovatie
Draden en kabels van ICT en Creatieve Industrie

Digipro

Als onderdeel van de INTERREG subsidieregeling tussen Duitsland en Nederland is Digipro opengesteld speciaal voor grensoverschrijdende uitwisseling van kennis op het gebied van Smart Industries. De overheid wil met de Digipro-regeling mkb-bedrijven in de Duits-Nederlandse grensregio’s toekomstbestendiger maken door het digitaliseringproces financieel mogelijk te maken. Er zijn subsidiemogelijkheden voor vier verschillende soorten projecten.

 • Conceptontwikkeling
  Projecten gericht op het uitwerken van een innovatief idee. Het concept bestaat uit een bedrijfseconomische waardeanalyse en een korte technische omschrijving en moet door een externe deskundige worden opgesteld. U kunt voor projecten gericht op conceptontwikkeling maximaal € 2.500 subsidie ontvangen, waarbij het subsidiepercentage 50% is.
 • Haalbaarheidsstudie
  Projecten die gericht zijn op het onderzoeken van de technologische haalbaarheid van een product of innovatief idee. Het onderzoek moet (deels) worden uitgevoerd door een externe expert. De maximale subsidie voor haalbaarheidsstudies is € 8.000 met een subsidiepercentage van 40%.
 • Ontwikkelingsproject
  Projecten die gericht zijn op de ontwikkeling van nieuwe producten, prototypes, toepassingen en technologieën. Binnen twee jaar na het einde van het project moeten nieuwe producten en/of processen op de markt kunnen worden gezet of nieuwe businessmodellen geïmplementeerd kunnen worden. Voor het totale project kan er maximaal € 48.000 subsidie worden aangevraagd met een subsidiepercentage van 40%.
 • Coaching
  Projecten voor de bevordering van kennis en vaardigheden van gedigitaliseerde werkwijzen en processen, waarbij de onderwerpen cultuurverandering, bedrijfsmodellen en bedrijfsprocessen een rol spelen. Managementondersteuning, maar ook persoonlijke begeleiding van medewerkers komt in aanmerking voor subsidie. Het subsidiepercentage voor coachingsprojecten is 50% en de maximale subsidie is € 1.500.

Voorwaarden subsidieaanvraag

Nederlandse mkb-bedrijven gevestigd in de provincies Gelderland, Limburg en delen van Noord-Brabant kunnen subsidie aanvragen. Nederlandse bedrijven gelegen in andere Duits-Nederlandse grensregio’s kunnen als partner in een samenwerkingsproject subsidie ontvangen. Het grensoverschrijdende karakter is een belangrijk onderdeel van de aanvraag. U kunt bijvoorbeeld een Duitse expert inhuren bij conceptontwikkeling of haalbaarheidsstudies of een samenwerking aangaan met een Duitse partij. 

Subsidie aanvragen

Subsidieaanvragen worden behandeld volgens het zogeheten first come first serve-principe. Zorg dus dat u op tijd subsidie aanvraagt. Onder andere de kosten voor het inhuren van een externe adviseur/expert, personeels-, test- en materiaalkosten zijn subsidiabel.

Heeft u interesse in de Digipro-regeling en wilt u weten of uw innovatief idee in aanmerking komt voor subsidie? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Dick
Portretfoto Dick Uenk
Manager Innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan