Subsidie voor het verduurzamen van uw bedrijfspand

21 januari 2021
Artikel

Het verduurzamen van de economie staat hoog op de prioriteitenlijst van de Nederlandse overheid. Hoewel veel ondernemers hier graag hun steentje aan bijdragen, blijkt uit onderzoek dat het hen vaak ontbreekt aan tijd en geld. Subsidies kunnen helpen.

Portretfoto van Roy Hoven
Geschreven door:
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
Man bezig met het verduurzamen van een bedrijfspand

Wat zijn de subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van uw bedrijfspand?

Om een deel van de kosten voor de verduurzaming van uw bedrijfspand te vergoeden, zijn er verschillende mogelijkheden. Hoofdzakelijk biedt de overheid u twee opties: subsidies en fiscale voordelen. Het verschil tussen deze twee mogelijkheden is dat u met een subsidie daadwerkelijk geld op de rekening overgemaakt krijgt, terwijl een fiscaal voordeel een extra aftrekpost op de vennootschaps- of inkomstenbelasting betreft.

Subsidiemogelijkheden verduurzamen bedrijfspand

De overheid zet de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in om ondernemers te stimuleren om te investeren in duurzaamheid. Als u uw bedrijfspand gaat verduurzamen met de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp kan dit u een mooie tegemoetkoming opleveren. De exacte hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type apparaat waarin u investeert. Maar als het apparaat in aanmerking komt, bedraagt de subsidie vaak enkele duizenden euro’s.

Daarnaast kunt u gebruikmaken van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). U kunt subsidie krijgen voor het reduceren van CO2 en het produceren van groene energie uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, geothermie, water, wind en zon. Denk hierbij aan het investeren in zonnepanelen, windmolens en biomassaketels. De hoogte van de te verkrijgen subsidie wordt berekend op basis van CO2-reductie. 

Fiscale voordelen bij het verduurzamen van uw bedrijfspand

Voor investeringen in bedrijfsmiddelen die leiden tot een energiebesparing van uw bedrijfspand en/of bedrijfsactiviteiten biedt de Nederlandse overheid fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Ondernemers kunnen hiermee een fiscaal voordeel behalen van 45,5% van het investeringsbedrag.

Met de fiscale stimuleringsmaatregelen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) stimuleert de Nederlandse overheid investeringen in machines, apparaten en andere milieu- en welzijnsvriendelijke bedrijfsmiddelen. Door de MIA kunt u profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de categorie waarin de investering valt (13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag). Met de Vamil kunt u de investering willekeurig afschrijven. Wilt u weten of uw bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor de MIA en/of Vamil? Check de Milieulijst.

Dien op tijd aanvraag in

Het verschilt per regeling wanneer u een subsidieaanvraag moet indienen. Bij sommige regelingen is dit al in de offertefase. Bij andere regelingen moet u binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst een aanvraag ingediend hebben. Ons advies is om in de offertefase al na te denken over subsidiemogelijkheden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over subsidies voor het verduurzamen van uw bedrijfspand? Of heeft u al een offerte of investeringsopdracht die niet ouder is dan drie maanden? Neem dan contact op met Roy Hoven, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e‑mail

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de subsidie verduurzamen van uw bedrijfspand? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31622464517
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan