Subsidiekansen voor horecaondernemers 2019

24 januari 2019
Artikel

De overheid stimuleert duurzaamheid en innovatie bij ondernemers. Ook binnen de horeca zijn er verschillende subsidiemogelijkheden als u investeert in duurzame of energiezuinige bedrijfsmiddelen of in uw personeel. Zo zijn er in 2019 in ieder geval twee subsidieregelingen gericht op personeel beschikbaar.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
restaurant

Fiscale voordelen voor duurzaamheid en innovatie

Door te investeren in milieuvriendelijke of duurzame bedrijfsmiddelen kunt u fiscale voordelen behalen. Investeringen die hiervoor in aanmerking komen, staan op de Energielijst en Milieulijst van het betreffende jaar.

Energie-investeringsaftrek: investeren in duurzame en energiebesparende bedrijfsmiddelen

De Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u toepassen op de aanschaf- en voortbrengkosten van duurzame of energiebesparende bedrijfsmiddelen. Deze investeringen staan op de Energielijst 2019. De EIA is een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de Energie-investeringsaftrek bedraagt in 2019 45%.

Enkele voor de horeca interessante investeringen binnen de Energie-investeringsaftrek:

 • gasgestookte (stoom)convectieoven;
 • energiezuinige professionele koel- of vrieskast;
 • inductie bak- of kookplaat;
 • infrarood salamander met pandetectie;
 • inductie frituurtoestel;
 • isolatie bestaande constructie;
 • ledverlichting;
 • infraroodpanelen.

Milieu-investeringsaftrek: investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunnen worden toegepast op de aanschaf- en voortbrengkosten van innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Deze investeringen staan op de Milieulijst 2019. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen, verschilt per investering. Voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) geldt, afhankelijk van de investering, een aftrekpercentage van 13,5%, 27% of 36%. Daarnaast is het voor veel van de in de lijst opgenomen investeringen mogelijk om het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig af te schrijven.

Enkele voor de horeca interessante Mia\Vamil investeringen:

 • glasversnipperaar voor horecabedrijven;
 • verwerkingsinstallatie voor keukenafval;
 • elektrische bestelauto;
 • elektrische aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu;
 • bakfiets met trapondersteuning;
 • landschapselementen en vergroening gevels, muren en daken;
 • bouwen volgens duurzaamheidscodes.

Subsidie voor personeel

Uw personeel is uw visitekaartje. In de horeca zijn de representativiteit en kwaliteit van personeel essentieel voor het behalen van resultaat. De overheid helpt u als ondernemer graag bij het opleiden en behouden van vitaal en gemotiveerd personeel. Er zijn in 2019 twee subsidieregelingen gericht op personeel beschikbaar, namelijk subsidie voor praktijkleren en de subsidieregeling duurzame inzetbaarheid van personeel.

Subsidie voor praktijkleren

Ook in 2019 is het mogelijk om voor de begeleiding van leerling-werknemers op uw bedrijf een vergoeding te ontvangen. Bent u een erkend leerbedrijf en begeleidt u een leerling die een BBL-opleiding volgt, dan kunt u per jaar maximaal € 2.700 aan subsidie ontvangen. De subsidie voor praktijkleren kan jaarlijks aan het eind van het schooljaar worden aangevraagd.

Duurzame inzetbaarheid personeel

Het Europese Sociale Fonds stimuleert werkgevers om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Wilt u met behulp van een externe arbeidsdeskundige werken aan de gezondheid, vitaliteit of ontwikkeling van uw personeel? Dan is deze subsidie wellicht interessant voor u. Een gemiddeld traject duurt een jaar en 50% van de te maken kosten zijn subsidiabel. Op dit moment kunt u geen subsidie aanvragen, wij informeren u zodra er meer bekend is over een nieuwe aanvraagronde.

Meer weten over subsidiekansen voor horecaondernemers?

Wilt u meer weten over subsidiekansen voor horecaondernemers? Neem contact op met Mariska Teurlings, onze consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden in de horeca? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan