Verbreding SDE+: subsidie voor CO2-reductie

30 november 2018
Artikel

De SDE+ is al enkele jaren één van de subsidiemaatregelen die de Nederlandse overheid inzet om de productie van duurzame energie te stimuleren. Minister Wiebes van Economische Zaken kondigde in een brief aan de Tweede Kamer aan dat deze subsidieregeling vanaf 1 januari 2020 zal worden verbreed.

Portretfoto Dennis Timmermans
geschreven door:
Dennis Timmermans Consultant subsidies
Zonnepanelen

Subsidie voor duurzame energie: SDE++

Vanaf 2020 verandert de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) in de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Het gaat om een uitbreiding van de subsidieregeling, waardoor deze zich niet meer beperkt tot duurzame energieproductie, maar zich ook gaat richten op CO2-reductie. Doel van de nieuwe subsidieregeling SDE++ is om op een kosteneffectieve manier bij te dragen aan een emissiereductie van 49% in 2030. Hiervoor stimuleert de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (net als de huidige SDE+) duurzame technologieën door de onrendabele top te vergoeden.

Het grote verschil met de subsidie SDE+ is echter dat de technologieën voortaan zullen concurreren op basis van ‘vermeden CO2’, in plaats van ‘opgewekte duurzame energie’. Dit betekent dat bij een windmolen of bij zonnepanelen niet meer wordt gekeken hoeveel duurzame energie deze produceren, maar juist hoeveel fossiele brandstof niet wordt verbruikt. Om concurrentie op CO2-reductie te stimuleren, komen technieken die zo kosteneffectief mogelijk CO2 reduceren als eerste in aanmerking voor subsidie.

Welke subsidieregeling is voordeliger voor u?

Het ministerie van Economische Zaken zal de SDE++-regeling in de komende tijd verder uitwerken. De hoogte van de subsidie en subsidiebedragen zijn daarom helaas nog niet bekend. Hiervan houden wij u uiteraard op de hoogte. In de tussentijd kunt u in 2019 nog gewoon gebruikmaken van de SDE+-regeling.

Met de nieuwe Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie in aantocht kan het echter lonen om te laten onderzoeken bij welke subsidieregeling u het hoogste subsidievoordeel kunt genieten. Het kan namelijk zo zijn dat de technologie waarin u wilt investeren minder aantrekkelijk is bij de SDE++, of andersom. Vraagt u daarom gerust aan onze consultants welke subsidieregeling het beste bij uw plannen past. Zo haalt u maximaal rendement uit uw subsidieaanvraag door persoonlijk advies in te winnen over het voor u meest geschikte moment van indienen en laat u geen subsidievoordeel liggen.

Meer weten over subsidie voor duurzame energie?

De consultants van Subsidiefocus helpen u graag bij uw subsidieaanvraag. Neem voor meer informatie over de subsidie SDE+ contact op met Dennis Timmermans, onze consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Dennis. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Ook interessant voor u:

Wilt u meer weten over de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++)? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Dennis
Icoontje whitepaper

Financieel voordeel van de WBSO

Lees wat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk u kan opleveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan