Veredelingskennis Subsidiefocus maakt WBSO-traject makkelijker

10 februari 2022
Referentie

Bij DSV Zaden ontvangen ze al jaren WBSO-subsidie. Het levert het bedrijf flinke financiële tegemoetkomingen op voor hun veredelingsprojecten. In het verleden kostten de WBSO-trajecten veel tijd en energie. Nu gaat dat een stuk beter. “Bij Subsidiefocus snappen ze waar wij mee bezig zijn.”

Referentie door:
Hans Mies, DSV Zaden
Medewerkers DSV Zaden

Veel onderzoek

In Nederland zijn er drie bedrijven goed vertegenwoordigd in de Rassenlijsten die ieder jaar gepubliceerd worden en een overzicht bieden van de nieuwste en beste voedergewassen. DSV Zaden is er daar een van. Het bedrijf, gevestigd in Noord-Limburg, is een belangrijke speler als het gaat om het veredelen en verhandelen van graszaden voor met name voeder- en recreatiedoeleinden. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in bodemverbeteraars en groenbemesters. Om ieder jaar weer tot de top 10 te behoren, wordt er veel geïnvesteerd in veredelingsprojecten. Hans Mies, administrateur bij DSV Zaden, vertelt hoe dat werkt. “Het ontwikkelen van nieuwe zaden duurt lang. Tussen de start van een veredelingsproject en het moment van toetreden tot de markt zit gemiddeld zo’n vijftien jaar. Om toestemming te krijgen voor toetreding moet je goed scoren op verschillende criteria. Voor voedergrassen zijn dat bijvoorbeeld ziekteresistentie, opbrengst, verteerbaarheid en melkafgifte. Alles bij elkaar nemen onderzoek en toelating veel tijd in beslag.”

Expertise in huis

DSV Zaden maakt al jaren gebruik van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). De regeling wordt vooral ingezet voor de verbetering van voedergrassen en groenbemesting en tot vorig jaar ook voor de ontwikkeling van sorghum, een graansoort. Hans Mies licht toe. “De subsidie levert ons bedrijf zo’n € 100.000 tot € 150.000 per jaar op. De WBSO is dus belangrijk voor ons, maar het aanvragen van de subsidie en het bijhouden van de rapportages kostten in het verleden ook veel tijd en ergernis. De oorzaak was dat ons vorig subsidieadviesbureau niet thuis was in de veredelingsbranche. Tijdens onze gesprekken, waar ook de veredelaars bij waren, hadden we regelmatig spraakverwarring. En dat leidde weer tot veel vragen vanuit de RVO. Nu we samenwerken met Subsidiefocus loopt het traject veel soepeler. Boudewijn Zuijderhoudt snapt gewoon wat we hier doen.”

Veel minder tijd

De nieuwe samenwerking heeft ertoe geleid dat het aanvragen van de WBSO veel soepeler verloopt. En ook de rapportages over de voortgang van de WBSO-projecten nemen minder tijd in beslag. Bij DSV zijn ze daar heel blij mee. “Onze veredelaars besteden natuurlijk het liefst zo min mogelijk tijd aan de WBSO en het is er voor hen nu een stuk makkelijker op geworden. Boudewijn weet precies op welke technische knelpunten in het veredelingsproces zij zich moeten focussen voor een goede WBSO-rapportage. Daardoor hoeven onze veredelaars minder uren te besteden aan de WBSO-administratie. Het scheelt veel tijd en ergernis.”

Meer subsidiekansen

Nu het WBSO-traject goed op de rails staat, komen er nieuwe subsidiekansen in beeld. “We hebben met Subsidiefocus afgesproken dat we voortaan eenmaal per kwartaal om tafel gaan om te bespreken waar we mee bezig zijn. Zo hebben we voor de nabije toekomst plannen om een nieuwe loods te bouwen. Ook denken we na over hoe we onze CO2-uitstoot kunnen reduceren. Bij DSV weten we natuurlijk niet wat er allemaal voor subsidiemogelijkheden zijn. Het is fijn dat Boudewijn op dit vlak het initiatief neemt. Het werkt allemaal heel efficiënt en levert goede resultaten op.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over Subsidiefocus of wilt u sparren over uw subsidiemogelijkheden? Neem contact op met Boudewijn Zuijderhoudt via telefoonnummer 073-6465337 of stuur Boudewijn een mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over subsidies voor de veredelingsbranche? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Boudewijn
Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie
Bel
+31647834872
Icoontje whitepaper

Financieel voordeel met de WBSO

Lees wat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk u kan opleveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan