'Wij hebben er geen omkijken naar'

19 september 2019
Referentie

Van algenteelt tot viskweek en slateelt op water; Aquagrow combineert deze activiteiten en groeide zo uit tot een aquatisch tuinbouwbedrijf dat praktisch alle afvalstromen recyclet. Om deze innovaties te kunnen financieren, ontving het bedrijf, in samenwerking met Subsidiefocus, al enkele subsidies. “Je hebt een klik nodig om samen succes te boeken.”
 

Referentie door:
Job van de Burg, Aquagrow
Kas aquagrow

Gesloten kringloop

Algen beschikken over zeer hoge concentraties gezonde omega 3-vetzuren. “Wij gaan algen telen in een gesloten systeem, zodat de cultuur zuiver blijft”, vertelt projectleider Job van de Burg van Aquagrow. De algen zijn bedoeld voor de voedingssupplementenindustrie. De ‘resten’ van de productie worden gebruikt als voedsel voor de kweek van regenboogforellen, zodat het omega 3-gehalte van de vissen toeneemt. Van de Burg: “Die vissen poepen en dat levert mest op voor planten. Dus na de visteelt komt er drijvende plantenteelt, van onder meer botersla en andere slasoorten. Zo houd je de kringloop gesloten.”

Subsidie voor investeringen

Om actief te zijn in eigenlijk drie verschillende bedrijfstakken, is regelmatig een forse investering noodzakelijk. “Zo gaan we bijvoorbeeld in het voorjaar algenreactors aanschaffen om de maximale productie te halen.” Sommige van deze investeringen komen in aanmerking voor subsidie. Via zijn netwerk kwam Van de Burg in contact met Subsidiefocus. “Vanaf dag één was er een klik met de consultants en die heb je ook nodig om succes te boeken. Ik heb vooral veel contact met consultant innovatie Celine Huiskamp. Na de kennismaking met Subsidiefocus deden we samen al vrij snel een aanvraag voor fiscaal voordeel onder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Het scheelt enorm, als je een deel van de loonkosten vergoed krijgt.“ Ook werd er investeringssubsidie aangevraagd uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) voor de uitbreiding van het aantal slabakken en de aanleg van het algensysteem. Van de Burg: “Momenteel zijn we ook bezig met het verduurzamen van ons bedrijf en hebben we een beschikking voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) voor zonnepanelen.”

Inleven

Van de Burg is erg tevreden over de samenwerking met Subsidiefocus. “ik praat met Celine over onze plannen en zij zoekt daar dan passende subsidiemogelijkheden bij. Zij stelt ook, samen met ons, de aanvraag op. En dan is het indienen en afwachten. Wordt de subsidie toegekend, dan komt stap twee: verslaglegging. Dat doet Celine heel goed. Zij houdt de planning in de gaten en zorgt ervoor dat alles op tijd binnen is bij de subsidieverstrekker, zodat wij er geen omkijken naar hebben.”
Hij vindt vooral de persoon die hij tegenover zich heeft zitten, belangrijk. “Ik verwacht wel dat iemand zich kan inleveren in wat wij doen en dat ook begrijpt. Ik ben op dit punt zo tevreden over Subsidiefocus, dat ik inmiddels ook andere bedrijven met hen in contact heb gebracht.”
 

Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan