Zes tips bij het succesvol uitvoeren van een subsidietraject

21 april 2020
Artikel

Over subsidieregelingen van de overheid bestaan veel misverstanden. Zo zou het aanvragen van subsidie een haast onmogelijke opgave zijn en de kans dat de aanvraag wordt goedgekeurd klein. Het aanvraagtraject kan inderdaad complex zijn, maar het is geen kansberekening. Wij geven u graag zes tips voor het succesvol uitvoeren van een subsidietraject.

Portretfoto van Roy Hoven
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
Blokken opbouwen

Tip 1: timemanagement

Subsidie is een tegemoetkoming in kosten. Als u een goed beeld heeft van wat u in de toekomst wilt gaan ontwikkelen, wordt het zoeken naar mogelijkheden een stuk gemakkelijker. Niet alle regelingen sluiten even goed aan of zijn op hetzelfde moment open. Vaak moet de gewenste subsidie aangevraagd worden voorafgaand aan het project of eventuele aangegane verplichtingen. Daarbij kennen subsidies deadlines. Wees dus op tijd!

Tip 2: blijf op de hoogte

Subsidieregelingen komen en gaan. Het is aan het begin van een jaar niet bekend welke regeling wanneer opengaat. Blijf op de hoogte om geen subsidiekansen te missen.

Tip 3: extra controle en overleg

U staat nooit alleen in een subsidieaanvraag. Denkt u een regeling te hebben gevonden die perfect past bij uw onderneming? Laat het ons weten en overleg intern en extern om zeker te weten dat u aan alle eisen voldoet en/of wilt voldoen tijdens de uitvoering van uw beoogde project. Het project moet leidend zijn, de subsidie moet niet het project leiden of inrichten.

Tip 4: volg de regels van de aanvraagprocedure

Zorg dat u weet wat de subsidieverstrekker van u wilt ontvangen. En dat u weet aan welke verplichtingen u moet voldoen. Niets komt voor niets.

Tip 5: financiële verantwoording

Onder de financiële verantwoording valt niet alleen een projectbegroting die bij het projectplan moet worden ingediend. De einddeclaratie vormt het belangrijkste onderdeel van de verantwoording van een verkregen subsidiebeschikking. Pas wanneer u kunt onderbouwen dat u uw ingediende plan daadwerkelijk heeft uitgevoerd, inclusief financiële onderbouwing, wordt in veel gevallen de subsidie daadwerkelijk uitgekeerd.

Tip 6: projectadministratie

Een subsidieaanvraag en -verlening vereisen een goede administratie. Eén van de voorwaarden om een verleende subsidie ook daadwerkelijk te ontvangen, is het voeren van een goede en duidelijke projectadministratie. Zorg dat u op de hoogte bent van de voorwaarden die per regeling aan de projectadministratie worden gesteld. Zorg dat u voldoet aan de eisen van de subsidieregeling om terugbetaling of een verlaging van het te verkrijgen subsidiebedrag te voorkomen.

Wilt u meer weten over het subsidietraject? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31622464517
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan