Zes vragen over subsidiekansen voor een circulaire economie

20 maart 2022
Artikel

Steeds meer bedrijven kiezen voor een circulaire bedrijfsstrategie. De overheid ondersteunt u graag bij deze stap met hulp van subsidies. Overweegt u hiervan gebruik te maken? Boudewijn Zuijderhoudt, consultant innovatie, beantwoordt zes vragen.

Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Geschreven door:
Boudewijn Zuijderhoudt Consultant innovatie
Circulaire economie

Gelden interne uren ook als eigen financiële inbreng bij een subsidie?

In sommige gevallen gelden interne uren als eigen financiële inbreng bij een subsidie. In het algemeen is het wel belangrijk dat u een substantieel deel van het project (meestal 50% of meer) kunt financieren uit eigen middelen om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor de meeste projectsubsidies zijn naast de inzet van uren ook kosten en investeringen nodig om in aanmerking te komen.

Hoe ver moet ik zijn met mijn project voordat Subsidiefocus een subsidieaanvraag in kan dienen?

Voordat we een subsidieaanvraag kunnen indienen, is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van de activiteiten die u wilt gaan uitvoeren en van de hoogte van de bijbehorende kosten. Tegelijkertijd is het handig als u al in een vroeg stadium contact met ons heeft, zodat u geen subsidies misloopt. Voor een aantal subsidies geldt namelijk dat u nog niet gestart mag zijn met het project voordat de aanvraag is ingediend. Ook kunnen wij u in een vroeg stadium helpen met het vinden van partners en het ontwikkelen van de businesscase.

Hoe groot moet mijn bedrijf zijn om in aanmerking te komen voor deze subsidies?

Bedrijven van elke grootte kunnen in aanmerking komen voor subsidies. Een aantal subsidies zijn specifiek gericht op mkb-bedrijven. Ook geldt soms een hoger subsidiepercentage voor middelgrote en kleine bedrijven. Soms gelden er extra voordelen voor startups.

Welke activiteiten moet ik zelf uitvoeren en welke activiteiten doet Subsidiefocus?

De werkzaamheden van Subsidiefocus bestaan uit het voorbereiden, begeleiden, opstellen, indienen en afhandelen van uw subsidieaanvraag. Wij helpen u bij het vinden van subsidiemogelijkheden voor uw activiteiten. Vervolgens verzorgen wij de subsidieaanvraag. Hiervoor werken wij een projectplan of businesscase uit en coördineren we de contacten met de subsidieverstrekker. Ook zorgen we ervoor dat uw subsidieaanvraag op tijd wordt ingediend en voldoet aan alle eisen.

Ook na toekenning van de subsidie blijven wij in beeld en begeleiden wij u om te kunnen voldoen aan de administratieve verplichtingen. Eigenlijk hoeft u alleen nog maar het project uit te voeren. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u ons vooraf goed kunt uitleggen wat u van plan bent met uw project en dat u een administratie bijhoudt tijdens het uitvoeren van het project.

Wat is jullie verdienmodel? Welke vergoeding rekenen jullie?

De vergoeding die Subsidiefocus rekent voor het verzorgen van een subsidieaanvraag verschilt per project. Wij gaan graag met u in gesprek om een specifiek voorstel voor uw project te kunnen doen. In het algemeen werken wij op basis van een uurtarief of op basis van een success fee. Bij een success fee is onze vergoeding grotendeels afhankelijk van het slagen van de subsidieaanvraag en nemen wij dus een groot deel van het risico van het slagen van de aanvraag op ons.

Wat kunt u zelf nu alvast doen?

Als eerste stap om in aanmerking te komen voor subsidie, kunt u zichzelf alvast deze vragen stellen:

  1. Welke activiteiten spelen bij mijn organisatie die kunnen leiden tot subsidie?
  2. Welke drijfveren zijn er voor mijn bedrijf om bij te dragen aan een circulaire economie?
  3. Welke potentiële businesscases kan een circulaire economie voor mijn bedrijf opleveren?
  4. Welke technische en commerciële haalbaarheidsvragen moeten nog worden beantwoord voordat ik kan starten met uw circulaire businesscase?
  5. Welke innovatie-activiteiten zijn er nodig om de stap te maken van circulaire businesscase naar marktintroductie?
  6. Welke duurzame investeringen staan er voor mijn bedrijf gepland voor het komende halfjaar?

Meer informatie

Wilt u meer weten over uw subsidiekansen voor een circulaire businesscase? Neem dan contact op met Boudewijn Zuijderhoudt, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465337 of stuur Boudewijn een mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over uw subsidiekansen? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Boudewijn
Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie
Bel
+31647834872
Download whitepaper icoon

Subsidiekansen voor een circulaire economie

Download het whitepaper