Zeven tips bij het succesvol uitvoeren van een subsidietraject

21 december 2021
Artikel

Over subsidieregelingen van de overheid bestaan veel misverstanden. Zo zou het aanvragen van subsidie een haast onmogelijke opgave zijn en de kans dat de aanvraag wordt goedgekeurd klein. Het aanvraagtraject kan inderdaad complex zijn, maar het is geen kansberekening. Zeven tips voor het succesvol uitvoeren van een subsidietraject.

Portretfoto van Roy Hoven
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
Blokken opbouwen

Tip 1: timemanagement

Subsidie is een tegemoetkoming in kosten. Als u een goed beeld heeft van wat u in de toekomst wilt gaan ontwikkelen, wordt het zoeken naar mogelijkheden een stuk gemakkelijker. Niet alle regelingen sluiten even goed aan of zijn op hetzelfde moment open. Vaak moet de gewenste subsidie aangevraagd worden voorafgaand aan het project of eventuele aangegane verplichtingen. Daarbij kennen subsidies deadlines. Wees dus op tijd!

Tip 2: blijf op de hoogte

Subsidieregelingen komen en gaan. Het is aan het begin van een jaar niet altijd bekend welke regeling wanneer opengaat. Geen subsidienieuws missen? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Tip 3: extra controle en overleg

U staat nooit alleen in een subsidieaanvraag. Denkt u een regeling te hebben gevonden die past bij uw onderneming? Laat het ons weten en overleg in- en extern om zeker te weten dat u aan de eisen voldoet en/of wilt voldoen tijdens de uitvoering van uw project. Let op: het project moet leidend zijn, de subsidie moet niet het project leiden of inrichten.

Tip 4: volg de regels van de aanvraagprocedure

Zorg dat u weet wat de subsidieverstrekker van u wilt ontvangen. En dat u weet aan welke verplichtingen u moet voldoen. Niets komt voor niets.

Tip 5: financiële verantwoording

Onder de financiële verantwoording valt niet alleen een projectbegroting die bij het projectplan moet worden ingediend. De einddeclaratie vormt het belangrijkste onderdeel van de verantwoording van een verkregen subsidiebeschikking. Pas wanneer u kunt onderbouwen dat u uw ingediende plan daadwerkelijk heeft uitgevoerd, inclusief financiële onderbouwing, wordt in veel gevallen de subsidie daadwerkelijk uitgekeerd.

Tip 6: projectadministratie

Een subsidieaanvraag en -verlening vereisen een goede administratie. Een van de voorwaarden om een verleende subsidie ook daadwerkelijk te ontvangen, is het voeren van een goede en duidelijke projectadministratie. Zorg dat u op de hoogte bent van de voorwaarden die per regeling aan de projectadministratie worden gesteld. Zorg dat u voldoet aan de eisen van de subsidieregeling om terugbetaling of een verlaging van het te verkrijgen subsidiebedrag te voorkomen.

Tip 7: laat u adviseren

Een succesvolle subsidieaanvraag vraagt om gedegen expertise. En die hebben onze consultants in huis. Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw project? Of bent u op zoek naar ondersteuning voor uw subsidieaanvraag? Neem dan contact op met Roy Hoven, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e‑mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over het subsidietraject? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31622464517
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan