'Zonder subsidie geen duurzame, luxe stal'

21 maart 2017
Referentie

Melkveehouderij Van Dongen in Rilland realiseerde met subsidie een prachtige, duurzame stal die direct al voor een kostenbesparing zorgt. “Zonder de ondersteuning van Subsidiefocus konden we dit niet realiseren.”

Referentie door:
Monique van Dongen en Berrie Romme, Melkveebedrijf Van Dongen
Koeien

Het familiebedrijf van Dongen in Rilland houdt 150 melkkoeien. Monique van Dongen en Berrie Romme runnen de onderneming met hulp van de ouders van Monique. Het bedrijf is sinds 1996 gevestigd op de huidige locatie op de grens van Noord-Brabant en Zeeland.

Monique van Dongen: “We waren van plan onze stal te vernieuwen en te verlengen. In het proces van tekeningen maken en vergunningen aanvragen dachten we ook na over subsidies. In de nieuwsbrief van ABAB Accountants en Adviseurs lazen we over een subsidieregeling voor duurzame stallen. Omdat we ook een aantal duurzame maatregelen wilden doorvoeren, zochten we toen contact met Subsidiefocus.”

Duurzame stal

Tijdens het eerste gesprek met een consultant van Subsidiefocus kreeg de familie meer uitleg over de beschikbare subsidieregelingen en werd bekeken of subsidie haalbaar was. “We kwamen hiervoor in aanmerking als we in de stal maatregelen op het gebied van milieu, dierenwelzijn, diergezondheid en arbeidsomstandigheden zouden doorvoeren die verdergaan dan de wettelijke eisen. Door meer op dit gebied te investeren, werden de kansen groter”, vertelt Monique. Het vervangen van de melkcarrousel door drie melkrobots stond al op de wensenlijst van het familiebedrijf, maar een aantal andere aanpassingen was in eerste instantie opgenomen in een meerjarenplan. “Door de subsidiemogelijkheden besloten we om direct al onze wensen en eisen in onze plannen op te nemen. Zo wilden we zonnepanelen op het dak, waterbedden plaatsen en een mestscheider aanschaffen. Subsidiefocus heeft ons uitstekend geadviseerd en dacht met ons mee over welke aanpassingen we wel en niet moesten doorvoeren. Terwijl we het plan verder uitwerkten, moesten we voor de diverse investeringen al offertes aanvragen, dit was een drukke tijd. Subsidiefocus ondersteunde ons hierbij, zodat we de deadline op tijd haalden.”

Beoordeling

De subsidieaanvraag liep terwijl Melkveebedrijf Van Dongen op de diverse vergunningen wachtte. De beoordeling van de aanvraag was streng, maar begin 2014 kregen de ondernemers de bevestiging van de subsidie. Toen in de zomer ook de vergunning binnen was, kon de bouw van start. Vanaf dat moment ging de aandacht naar de fiscale subsidiemogelijkheden waarvoor de stal ook in aanmerking kwam. In januari 2016 was de nieuwe stal klaar. Monique: “We zijn erg blij dat we toch al onze wensen en eisen hebben meegenomen in de plannen. Nu staat er een prachtige, gecertificeerde stal die voldoet aan diverse richtlijnen, duurzaam is en direct al voor een kostenbesparing zorgt. Zonder de subsidie en de ondersteuning van Subsidiefocus hadden we dit niet kunnen realiseren.”

Samenwerken

De samenwerking met Subsidiefocus was gedurende het gehele traject erg goed, geeft Monique aan. “De subsidieaanvraag was ontzettend veel werk, er moest veel geregeld worden en het vergde een uitgebreide administratie. Gelukkig nam Subsidiefocus ons dit voor een groot deel uit handen. We hadden één vaste contactpersoon, die altijd snel en persoonlijk reageerde op al onze vragen. Maar ook als die er niet was, konden we terugvallen op een collega die volledig op de hoogte was van de regeling, de geschikte investeringen en onze sector. Dat maakte de samenwerking erg waardevol. Met de nieuwe stal is ons bedrijf klaar voor de toekomst, maar dat betekent niet dat we nu stilzitten. Wellicht willen we over een tijdje de oude stal verder aanpakken. Zonder twijfel schakelen we dan opnieuw Subsidiefocus in voor advies."

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan