‘Zonder subsidie geen innovatie’

14 april 2020
Referentie

Boltrics levert software aan logistieke dienstverleners; van koelvrieshuizen tot lucht- en zeevrachtbedrijven. Samen met Subsidiefocus deed het innovatieve ICT-bedrijf meerdere malen succesvol een subsidieaanvraag. “Het is altijd een uitdaging om te bewijzen dat je subsidiewaardig bent.”  

 

Referentie door:
Jan Bolks, Boltrics
transportbedrijf

Directeur Jan Bolks startte met deze focus op logistieke dienstverleners op 1 januari 2010. Aanleiding was dat drie koel- en vriesbedrijven hun logistieke processen wilden ondersteunen met software, gebaseerd op Microsoft Dynamics. Directeur Jan Bolks: “In deze branche was software vooral maatwerk. De drie bedrijven zochten een collectieve maatwerkoplossing voor de hele branche. Branchevereniging Nekovri (Nederlandse koel- en vriesbedrijven) kwam daarvoor bij ons terecht. Zij vroegen ons dé branche oplossing te ontwikkelen en deze up-to-date te houden.” 

Totaal nieuwe toepassing

Boltrics startte in 2010 vanaf scratch, vertelt Bolks. “In tegenstelling tot handel- en productiebedrijven beheren logistiek dienstverleners niet hun eigen voorraad, maar de goederen van meerdere opdrachtgevers. Dat betekent dat ze niet de wens van één enkele organisatie moeten kunnen ondersteunen, maar die van verschillende klanten. Daardoor hebben ze  een andere IT-behoefte. Om die behoefte het beste te kunnen ondersteunen, namen we het Microsoft Dynamics-platform als programmeerbasis en proberen we daarop nieuwe technieken te ontwikkelen en toe te passen om voorop te blijven lopen.”

Subsidiekansen

In twintig weken bouwde Boltrics een product en rolde dit vervolgens binnen drie maanden uit bij de eerste twee klanten. Bolks: ”Productontwikkeling is bij ons een continu, dagelijks proces. Elke nacht wordt software bevroren en worden lopende implementaties automatisch bijgewerkt tot de nieuwste versie." De ondernemer signaleerde subsidiekansen en werkte samen met een externe subsidieadviseur aan een WBSO-aanvraag (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Met deze fiscale stimuleringsregeling compenseert de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O). 

Risico’s afdekken

De onderneming groeide verder. “We wilden het financiële vlak onderbrengen bij een professional die ons ook kon voorzien van advies op andere vlakken. Zo kwamen we bij ABAB Accountants en Adviseurs terecht.” Een strategische keuze, omdat het bedrijf ook buiten de Nederlandse grenzen kijkt en volop innoveert. Boltrics is nog een jonge onderneming en zocht ondersteuning op meerdere vlakken. “Dan heb je goede partners nodig. Via ABAB kwamen we terecht bij Subsidiefocus. Subsidies zijn een noodzaak voor bedrijven die investeren in innovaties. Je neemt immers grote risico’s en dan is het fijn dat er subsidies zijn om die risico’s af te dekken. Subsidiefocus neemt ons al het administratieve werk uit handen en richt zich helemaal op subsidies. Zo kunnen wij onze focus leggen op techniek en het bieden van een oplossing.”

Waardevol

Inmiddels maakte de onderneming gebruik van de WBSO en de Innovatiebox. Met de Innovatiebox krijgen zij korting op de vennootschapsbelasting. “Die aanvragen waren succesvol. De verkregen subsidies boden ons de mogelijkheid om te blijven investeren. Zeker in de ICT is het zeer waardevol om te blijven innoveren.”

Uitdaging

Bolks is zeer tevreden over de samenwerking met Subsidiefocus. “Het is altijd een uitdaging om te bewijzen dat je met innovatie bezig bent en waarom dat subsidiewaardig is. Twee keer dreigde onze aanvraag te worden afgewezen, maar beide keren wisten ze het tij te keren. Daar ben ik heel blij om.”
Subsidiefocus ondersteunt het bedrijf gedurende het hele subsidietraject. Van het invullen van de aanvraag en al het regelwerk eromheen tot aan het onderhandelen met de Belastingdienst over de toepassing van de Innovatiebox. “Het is belangrijk dat alles waterdicht en netjes geregeld is. Wij hebben er zo geen omkijken meer naar.”

Meer weten?

Neem dan contact op met Roy Hoven, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e‑mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over uw subsidiemogelijkheden? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31622464517
Icoontje whitepaper

Financieel voordeel met de WBSO

Lees wat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk u kan opleveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan