‘Zonder subsidie waren we gestopt met dit project’

9 januari 2020
Referentie

Koks Podopraktijk in Gemert is bezig met de ontwikkeling van software en een speciale 3D-printer waarmee podologen en podotherapeuten op een betaalbare manier zelf steunzolen kunnen printen. Voor onderzoek en ontwikkeling ontving eigenaar Roland Koks al fiscaal voordeel uit de wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). En recent kreeg hij een flink bedrag vanuit de regeling MKB-Idee.

Referentie door:
Roland Koks, Podopraktijk Koks
Roland Koks en zijn zoon Bart

Techniek toegankelijk maken

Naast het opmeten en analyseren van voeten en het produceren van orthopedische schoenen en steunzolen, is ondernemer Roland Koks samen met zijn zoon Bart een geheel nieuwe manier van werken aan het ontwikkelen. “Mijn zoon is ict’er en vond dat het er in deze sector wel erg ouderwets aan toeging.” De ondernemer besloot samen met zijn zoon aan de slag te gaan. “Bart ontwikkelde software waarmee we steunzolen kunnen ontwerpen en de freesmachines kunnen aansturen. En nu gaan we nog een stap verder: momenteel zijn we bezig met een project om van het frezen van steunzolen naar het 3D-printen van de steunzool te gaan. Dan heb je geen dure freesmachines meer nodig, geen productieafval, geen stof en geen lawaai in de werkplaats. We willen deze techniek ook toegankelijk maken voor andere podologen en podotherapeuten.”

Subsidie als keerpunt

Op advies van een collega-ondernemer nam Koks contact op met Subsidiefocus om te bekijken of er subsidiemogelijkheden waren voor zijn project. Samen met Consultant Innovatie Patrick Verschure vroeg Koks fiscaal voordeel aan uit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze regeling vergoedt een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk. “Dat was echt een keerpunt voor ons: als we deze steun niet hadden gekregen, moesten we stoppen met ons project.”

Sneller klaar voor de markt

Daarnaast adviseerde Patrick de ondernemer zich te verdiepen in scholing. Als je leerlingen al tijdens de opleiding vertrouwd kunt maken met nieuwe technieken, is een product veel makkelijker in de markt te zetten. Net op dat moment kwam de functie van directeur vrij bij de particuliere Academie voor Podologie (AVP) te Utrecht, een kennisinstelling voor voet en houding. Koks besloot die taak op zich te nemen. “We willen dat straks iedere podoloog of podotherapeut hiermee kan werken. Daarom hebben we, op initiatief van Patrick, ook subsidie aangevraagd uit de regeling MKB-Idee. En ook deze subsidie is toegekend. Daarmee zijn we waarschijnlijk binnen een jaar klaar om de markt op te gaan.” De regeling MKB-Idee daagt het midden- en kleinbedrijf uit om het tekort aan vaktechnisch personeel op te lossen door belemmeringen weg te nemen, zodat het mkb gaat investeren in de scholing en ontwikkeling van huidige en toekomstige werknemers.

Erg tevreden

Koks is erg tevreden over de begeleiding van Subsidiefocus. “Patrick heeft ons perfect geholpen. We kwamen nooit voor verrassingen te staan, hij heeft ons een eerlijke inschatting van de kans van slagen gegeven en weet precies waarop we moeten letten. Ook heeft hij ons verhaal op papier gezet op een manier waarop wij dat zelf nooit zouden kunnen. Je hebt echt iemand als Patrick nodig, zodat je je als ondernemer op je bedrijf kunt richten.”

Wilt u meer weten over uw subsidiemogelijkheden? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Patrick
Portretfoto van Patrick Verschure
Consultant innovatie
Bel
0031736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan