Tuinbouw en veredeling
Branches

Tuinbouw en veredeling

Duurzame ontwikkeling, innovatie en investeringen staan centraal

Bent u actief in de tuinbouw of plantveredelingssector? En wilt u bijdragen aan innovatieve en duurzame ontwikkelingen? Dan zijn er interessante subsidies die u kunnen helpen om uw plannen te verwezenlijken. Het team Tuinbouw en Veredeling van Subsidiefocus adviseert u graag over de mogelijkheden.

Investeren, onderzoeken en ontwikkelen met subsidie

De Nederlandse tuinbouw- en veredelingssector heeft een toonaangevende positie in de wereld en staat bekend om zijn expertise en innovatiekracht. En dat is maar goed ook, want er liggen enorme uitdagingen in het verschiet. Klimaatverandering krijgt steeds meer impact, de voorraad grondstoffen is eindig. En hoewel de tuinbouwsector al belangrijke stappen heeft gezet op weg naar een duurzame toekomst blijven innovatieve ontwikkelingen hard nodig. Gelukkig zijn er diverse subsidies die u daarbij kunnen helpen.

Specialist op het gebied van veredeling

Bent u actief in de veredelingssector en houdt u zich bezig met ontwikkeling en onderzoek op weg naar een duurzame toekomst? Dan bent u bij Subsidiefocus aan het juiste adres. Onze consultants zijn namelijk afkomstig uit de sector en beschikken over uitgebreide inhoudelijke kennis. En dat is wel zo prettig als u wilt sparren over de kansen en uitdagingen die de plantveredelingssector met zich meebrengt.

Onderzoek en ontwikkeling

Houdt u zich bezig met technische innovaties, zoals het verbeteren van productieprocessen of de ontwikkeling van nieuwe teeltsystemen of plantrassen? Dan biedt de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) mooie kansen. De WBSO levert u belastingvoordeel op waardoor u de financiële lasten van uw research and development (R&D-)projecten kunt verlagen. Maar ook projectsubsidies zijn interessant. Denk aan de MIT R&D samenwerksubsidie, het plattelandsontwikkelingsprogramma POP3 en diverse provinciale mogelijkheden.

Duurzame investeringen

Er zijn verschillende interessante subsidies gericht op investeringen die milieuwinst of energiebesparing opleveren. Voorbeelden zijn:

 • De Energie-investeringsaftrek (EIA)
  De EIA is interessant als u wilt investeren in energiezuinige technieken, zoals LED-belichtingssystemen, energieschermen, warmtepompen en zonnepanelen.
 • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil
  De MIA en Vamil bieden u fiscaal voordeel op milieuvriendelijke, duurzame investeringen. Denk aan elektrisch aangedreven mobiele machines, installaties voor het ontzouten van drainwater en apparatuur voor het (micro)biologisch of mechanisch bestrijden van plagen of ziekten in tuinbouwkassen.
 • De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)
  De SDE++-subsidie richt zich op hernieuwbare energie opgewekt met zon, wind, geothermie, biomassa of water.
 • Marktintroductie energie-innovaties glastuinbouw (MEI)
  De MEI is bedoeld voor investeringen in innovatieve kas- en energiesystemen die de CO2-uitstoot verminderen.
 • Energie-efficiëntie en Hernieuwbare energie Glastuinbouw 2020 (EHG)
  Wilt u investeren in een aansluiting op het (aard)warmtenetwerk, een tweede energiescherm of kasluchtbehandelingssysteem? De EHG biedt interessante mogelijkheden.

(Europese) samenwerking

Wilt u als mkb’er investeren in een baanbrekende innovatie? En doet u dat graag samen met andere bedrijven of kennisinstellingen? Het programma Horizon Europe van de Europese Commissie is speciaal bedoeld om internationale, innovatieve bedrijven en startups te ondersteunen.

Opkomende markten en ontwikkelingslanden

Ook voor bedrijfsactiviteiten en investeringen in opkomende markten en ontwikkelingslanden zijn er interessante subsidies. Wilt u bijvoorbeeld investeren in de promotie van nieuwe, klimaatvriendelijke technologieën of het verbeteren van milieu- en klimaatstandaarden? Of wilt u een haalbaarheidsstudie uitvoeren gericht op de introductie van een nieuwe technologie? We adviseren u graag over de subsidiemogelijkheden.

Educatie personeel

Wilt u als tuinder of veredelaar investeren in de scholing van uw medewerkers, dan zijn er diverse mogelijkheden om hiervoor financiële ondersteuning aan te vragen. Een overzicht van deze subsidies kunt u terugvinden op onze overzichtspagina 'Subsidies en personeel'.

Meer weten?

Het brancheteam Tuinbouw en Veredeling van Subsidiefocus adviseert u graag over de mogelijkheden. Onze experts maken daarbij gebruik van hun uitgebreide netwerk en kennis van de sector. Daarnaast nemen zij graag de regie tijdens het aanvraagproces. Zo bereikt u maximaal resultaat met minimale administratieve lasten. Neem voor meer informatie contact op met Hans Jacobs, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of e-mail Hans.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

 

Gerelateerd

 • Groen en duurzaam met windmolens en zonnepanelen

  Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

  Wilt u hernieuwbare (duurzame) energie produceren? Of investeren in technieken waarmee u uw CO2-uitstoot omlaag brengt?

 • Energie-investeringsaftrek gebruikt voor windmolens

  Energie-investeringsaftrek

  De Nederlandse overheid wil ondernemers met fiscale investeringsregelingen stimuleren om te investeren in duurzame energie en in energiebesparende technieken.

 • Ondernemer met robotarm

  Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren

  Bent u als mkb-ondernemer bezig met innovatie en sluit uw project aan bij de topsectoren?

 • Ondernemer en robothand als R&D-project in het kader van WBSO

  Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

  De fiscale stimuleringsregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) vergoedt loonkosten en overige kosten en uitgaven voor ontwikkeling.

 • Medewerkers aan tafel in gesprek over ontwikkeling

  SLIM subsidie

  Wilt u investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers en dus in uw onderneming? Dan mag u de subsidie Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het mkb (SLIM) niet missen.

 • Leerling-werknemer aan het werk bij praktijkleerplaats

  Praktijkleren

  Biedt u als werkgever een praktijkleerplaats aan? Dan is de subsidie voor praktijkleren mogelijk interessant voor u.

 • Milieuvriendelijke investeringen als zonnepanelen en

  Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

  De Nederlandse overheid wil ondernemers met fiscale investeringsregelingen stimuleren om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.

 • Ondernemer werkt aan robot

  Horizon Europe

  In 2021 heeft de Europese Commissie het subsidieprogramma Horizon Europe gelanceerd. Dit programma is de opvolger van Horizon 2020 en kenmerkt zich door heel ambitieuze doelstellingen.

 • Medewerkers aan tafel in gesprek over ontwikkeling

  SLIM subsidie

  Wilt u investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers en dus in uw onderneming? Dan mag u de subsidie Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het mkb (SLIM) niet missen.

 • Een groene wereld

  MOOI

  Heeft u samen met partners een goed idee om klimaatgerelateerde ontwikkelingen te versnellen en bent u op zoek naar financiering om uw project van de grond te krijgen?

 • LIFE

  LIFE

  LIFE is een subsidieprogramma, waarbij innovatieve projecten worden ondersteund die passen in het Europese natuur-, milieu- en klimaatbeleid.