Fiscale regelingen om uw jaar positief af te sluiten

Drie fiscale regelingen waarmee u voordeel behaalt
Portretfoto van Stijn Brouwers
Stijn Brouwers Consultant innovatie

Ook dit jaar zo min mogelijk belasting betalen over uw winsten? Dan is dit het moment om stil te staan bij de beschikbare fiscale regelingen. De Nederlandse overheid biedt een aantal regelingen om u te stimuleren om te verduurzamen. In ruil voor een 'groene' investering krijgt u aftrek op de te betalen winstbelasting. Voorbeelden zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). 

Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeert u in een nieuw, energiebesparend bedrijfsmiddel, dan kunt u gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Wilt u weten of uw investering in aanmerking komt voor de EIA, check dan de Energielijst die elk jaar opnieuw gepubliceerd wordt. Op de Energielijst staan alle bedrijfsmiddelen die u met fiscaal voordeel kunt aanschaffen. In 2022 bedraagt de EIA  45,5%. Dit betekent dat u, bij goedkeuring, tot maximaal 45,5% van het investeringsbedrag mag aftrekken van uw winstbelasting. Per bedrijfsmiddel zijn er specifieke eisen waaraan uw investering moet voldoen om de Energie-investeringsaftrek aan te kunnen vragen en dus om fiscaal voordeel te behalen. Een algemene voorwaarde om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel is dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst indient.

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Investeert u in een nieuw milieuvriendelijk en/of duurzaam bedrijfsmiddel? Dan biedt de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mogelijkheden voor fiscaal voordeel. Alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor de MIA staan op de Milieulijst. Staat uw nieuwe bedrijfsmiddel op de lijst, dan kunt u in 2022 afhankelijk van de investering een extra aftrekpost aanvragen van 27% tot 45%. Net als voor de Energie-investeringsaftrek geldt ook voor de Milieu-investeringsaftrek  dat uw bedrijfsmiddel aan specifieke eisen moet voldoen en dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst ingediend moet hebben.

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen met de Willekeurige afschrijving (Vamil)

Investeringen die op de Milieulijst staan en waarvoor u dus de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt aanvragen, komen in veel gevallen ook in aanmerking voor Vamil. Dit houdt in dat u uw nieuwe bedrijfsmiddel tot 75% willekeurig mag afschrijven en dat kan u grote fiscale voordelen opleveren. Net als voor de MIA geldt ook voor Vamil dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst moet indienen. 

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil, de manier van aanvragen en de voorwaarden? Download het whitepaper EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel.

Meer weten?

Wilt u sparren over de mogelijkheden die de fiscale regelingen u bieden of u wilt u een aanvraag indienen? Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

icoontje whitepaper

EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan