Fiscale voordelen en subsidies

Drie fiscale regelingen waarmee u voordeel behaalt

U wilt natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen over uw winst. De Nederlandse overheid biedt hiervoor een aantal fiscale regelingen. Voorbeelden zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze fiscale regelingen bieden interessante kansen.

Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeert u in een nieuw, energiebesparend bedrijfsmiddel, dan kunt u gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Wilt u weten of uw investering in aanmerking komt voor de EIA, check dan de Energielijst die elk jaar opnieuw gepubliceerd wordt. Op de Energielijst staan alle bedrijfsmiddelen die u met fiscaal voordeel kunt aanschaffen. In 2021 bedraagt de EIA 45,5%. Dit betekent dat u, bij goedkeuring, tot maximaal 45,5% van het investeringsbedrag mag aftrekken van uw winstbelasting. Per bedrijfsmiddel zijn er specifieke eisen waaraan uw investering moet voldoen om de Energie-investeringsaftrek aan te kunnen vragen en dus om fiscaal voordeel te behalen.. Een algemene voorwaarde om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel is dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst indient.

Benieuwd naar de investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel? Bekijk de shortlist Energie-investeringsaftrek (EIA) 2021.

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Investeert u in een nieuw milieuvriendelijk en/of duurzaam bedrijfsmiddel? Dan biedt de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mogelijkheden voor fiscaal voordeel. Alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor de MIA staan op de Milieulijst. Staat uw nieuwe bedrijfsmiddel op de lijst, dan kunt u afhankelijk van de investering een extra aftrekpost aanvragen van 13,5% tot 36%. Net als voor de Energie-investeringsaftrek geldt ook voor de Milieu-investeringsaftrek  dat uw bedrijfsmiddel aan specifieke eisen moet voldoen en dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst ingediend moet hebben.

Wilt u weten of uw milieuvriendelijke investeringen in 2021 in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringaftrek of Vamil? Bekijk de shortlist MIA\Vamil 2021.

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen met de Willekeurige afschrijving (Vamil)

Investeringen die op de Milieulijst staan en waarvoor u dus de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt aanvragen, komen in veel gevallen ook in aanmerking voor Vamil. Dit houdt in dat u uw nieuwe bedrijfsmiddel tot 75% willekeurig mag afschrijven en dat kan u grote fiscale voordelen opleveren. Net als voor de MIA geldt ook voor Vamil dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst moet indienen. 

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil, de manier van aanvragen en de voorwaarden? Download het whitepaper EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel.

Meer weten?

Wilt u sparren over de mogelijkheden die de fiscale regelingen u bieden of u wilt u een aanvraag indienen? Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

icoontje whitepaper

EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan