Fiscale voordelen en subsidies

Drie regelingen waarmee u fiscaal voordeel behaalt

Als ondernemer wilt u natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen over uw winst. De Nederlandse overheid biedt hiervoor diverse regelingen. Voorbeelden zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Alle drie de regelingen bieden interessante kansen.

Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeert u in een nieuw, energiebesparend bedrijfsmiddel, dan kunt u gebruikmaken van de  Energie-investeringsaftrek (EIA). Wilt u weten of uw investering in aanmerking komt voor de EIA, check dan de Energielijst die elk jaar opnieuw gepubliceerd wordt. Op de Energielijst staan alle bedrijfsmiddelen die u met fiscaal voordeel kunt aanschaffen. In 2021 bedraagt de EIA 45,5%. Dit betekent dat u, bij goedkeuring, tot maximaal 45,5% van het investeringsbedrag mag aftrekken van uw winstbelasting. Per bedrijfsmiddel zijn er specifieke eisen waaraan uw investering moet voldoen om de Energie-investeringsaftrek aan te kunnen vragen. Een algemene voorwaarde om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel is dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst indient.

Benieuwd naar de investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel? Kijk op onze shortlist Energie-investeringsaftrek (EIA) 2021.

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Investeert u in een nieuw milieuvriendelijk en/of duurzaam bedrijfsmiddel? Dan biedt de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mogelijkheden voor fiscaal voordeel. Alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor de MIA staan op de Milieulijst. Staat uw nieuwe bedrijfsmiddel op de lijst, dan kunt u afhankelijk van de investering een extra aftrekpost aanvragen van 13,5% tot 36%. Net als voor de Energie-investeringsaftrek geldt ook voor de Milieu-investeringsaftrek  dat uw bedrijfsmiddel aan specifieke eisen moet voldoen en dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst ingediend moet hebben.

Wilt u weten of uw milieuvriendelijke investeringen in 2021 in aanmerking komen voor voordeel via de Milieu-investeringaftrek of Vamil? Bekijk de shortlist MIA\Vamil 2021.

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen met de Willekeurige afschrijving (Vamil)

Investeringen die op de Milieulijst staan en waarvoor u dus de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt aanvragen, komen in veel gevallen ook in aanmerking voor Vamil. Dit houdt in dat u uw nieuwe bedrijfsmiddel tot 75% willekeurig mag afschrijven en dat kan u grote fiscale voordelen opleveren. Net als voor de MIA geldt ook voor Vamil dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst moet indienen. 

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel met  de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil, de manier van aanvragen en de voorwaarden? Download dan het whitepaper EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel.

Investeren in personeel met de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Doel van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) is het stimuleren van ondernemers met personeel om te blijven investeren. Wilt u nieuwe bedrijfsmiddelen aanschaffen? Grote kans dat u in aanmerking komt voor fiscaal voordeel via de BIK-subsidieregeling. Afhankelijk van de hoogte van uw totale investering kunt u circa 4% van uw investeringsbedrag aftrekken van de loonbelasting die u moet betalen. U kunt de Baangerelateerde Investeringskorting aanvragen vanaf een cumulatieve investering van € 20.000. De BIK-subsidieregeling is geopend vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. U kunt uw aanvraag pas vanaf september 2021 indienen.

Meer weten?

Wilt u sparren over de mogelijkheden die de fiscale regelingen u bieden of u wilt u een aanvraag indienen? Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

icoontje whitepaper

EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan