Concurrentievermogen versterken met OPZuid vanaf september

27 juni 2022

OPZuid is een subsidieprogramma dat het concurrentievermogen van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moet vergroten. OPZuid richt zich vooral op innovatieve bedrijven in het mkb. Naar verwachting kunt u vanaf september subsidie aanvragen.

Portretfoto van Joost Simkens
Geschreven door:
Joost Simkens Consultant innovatie
drone landbouw

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling OPZuid

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) richt zich met OPZuid specifiek op de zuidelijke provincies. Doel is om innovatiekracht te stimuleren. Projecten moeten bijdragen aan de versnelling van één van de vijf transitiethema’s: energie, gezondheid, grondstoffen, klimaat en landbouw & voeding. U komt alleen in aanmerking voor subsidie als uw project een bijdrage levert aan één of meer van deze thema’s.

Een ander belangrijke criterium voor toekenning is dat er aantoonbaar een mkb-bedrijf betrokken is bij het project. Dit mag een partij van buiten Limburg, Noord-Brabant en Zeeland zijn. Voorwaarde is dat deze aanwijsbaar van meerwaarde is voor de regio.

Naar verwachting loopt het programma tot en met 2027. In totaal is er € 105 miljoen subsidie beschikbaar. Per project kunt u maximaal € 1 miljoen subsidie aanvragen. Het maximale subsidiepercentage per project bedraagt 35%.

Welke projecten komen in aanmerking voor OpZuid?

Binnen OPZuid komen diverse projecten in aanmerking voor subsidie:  

  • livings labs en demonstraties waarbij projectdeelnemers samenwerken;
  • het (verder) ontwikkelen van innovaties binnen en tussen mkb-bedrijven;
  • het (verder) ontwikkelen van vernieuwende interregionale en internationale waardenketens van bedrijven.

Specifiek voor het transitiethema Energie komen extra projecten in aanmerking:

  • het ondersteunen van het mkb bij de ontwikkeling van businesscases, demonstraties, proefproductie en initiële invoering;
  • het ondersteunen van het mkb bij de opschaling van innovaties die bijdragen aan de productie van hernieuwbare energie, slimme energiesystemen, netwerken en opslag;
  • het lokaal (verder) ontwikkelen van innovatieve vormen van duurzame energieproductie,  slimme energiesystemen, netwerken en opslag.

Wijziging opstellingsdatum

De eerste openstelling was gepland voor juni 2022. Deze is echter uitgesteld. Naar verwachting kunt u nu vanaf 12 september tot en met 4 november een aanvraag indienen. De uitvoerende instantie Stimulus geeft aan dat het volledige jaarbedrag van € 30 miljoen in één openstelling vrijkomt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over OPZuid? Neem contact op met Joost Simkens, consultant innovatie, via telefoonnummer +31 6 51498348 of stuur Joost een e‑mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over OP-Zuid? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Simkens
Consultant innovatie
Bel
+31651498348
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan