Definitief geen nieuwe landelijke subsidie bij sanering asbestdaken

22 januari 2019

De afgelopen jaren was het mogelijk subsidie aan te vragen na het saneren van een asbestdak. De subsidieregeling bleek uitermate populair en het budget is dan ook, een jaar voor de officiële einddatum van de regeling, al uitgeput. Inmiddels is definitief bevestigd dat de regeling niet opnieuw wordt opengesteld. Mogelijk komt u wel in aanmerking voor een andere regeling.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
asbest saneren

Subsidie voor sanering asbestdaken

De afgelopen twee jaar werd er maar liefst € 75 miljoen beschikbaar gesteld voor de sanering van asbestdaken. Daarmee is inmiddels iets meer dan 16,5 miljoen m2 asbestdak gesaneerd. Dit is bijna twee keer zoveel als de jaren voordat de subsidieregeling in werking trad. 

Ondanks het succes van de subsidieregeling, blijft de overheid bij het besluit om de regeling niet opnieuw open te stellen. In plaats daarvan wordt er nu een fonds gevormd waaruit mensen tegen een laag tarief geld kunnen lenen voor sanering. Omdat hierdoor de uiteindelijke kosten voor sanering stijgen, wekt dit vooralsnog geen grote interesse op bij eigenaren van asbestdaken. 

Eind februari hebben de laatste aanvragers bericht gekregen over het al dan niet toekennen van de subsidie. Mogelijk zijn er nog wel andere, fiscale regelingen voor u als ondernemer van toepassing, zoals de Energie-investeringsaftrek.   

Energie-investeringsaftrek isolatie dakplaten of wanden

Voor het isoleren van een bestaand bedrijfsgebouw kunt u Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. De EIA is een fiscale regeling die in 2019 45% bedraagt. Bij het isoleren van een dak komt € 20 per geïsoleerde m² in aanmerking voor EIA. De isolatiewaarde van het nieuwe dak moet met minimaal Rc 2,0 m²K/W toenemen. U kunt Energie-investeringsaftrek aanvragen binnen drie maanden na opdrachtbevestiging.

Energie-investeringsaftrek zonnepanelen

Als u daarnaast investeert in zonnepanelen, kunt u ook hierop fiscaal voordeel behalen door het toepassen van de Energie-investeringsaftrek (EIA) (45% in 2019). Er geldt hiervoor wel een minimum omvang: als u investeert in een zonnepanelensysteem met een vermogen van minimaal 25 kWp en u heeft een kleinverbruikersaansluiting, dan kunt u Energie-investeringsaftrek aanvragen. Uw investering komt tot maximaal € 750 per kWp in aanmerking voor EIA.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31736465475
Whitepaper Horizon 2020

Europese subsidie voor onderzoek en innovatie

Hoe komt u in aanmerking voor Horizon 2020-subsidie
Download de infographic
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan