Duurzaam investeren in glastuinbouw? Vijf subsidiemogelijkheden

25 oktober 2021

De (glas)tuinbouw is een van de meest innovatieve sectoren van Nederland. Onze tuinbouwkassen behoren tot de modernste van de wereld. Om de transitie naar een nog duurzamere manier van telen te versnellen, zijn er diverse interessante subsidieregelingen.

Portretfoto van Troy Doedens
Geschreven door:
Troy Doedens Consultant innovatie
duurzaam telen glastuinbouw

Nieuwe teeltsystemen (glas)tuinbouw

De (glas)tuinbouw doet er alles aan om steeds efficiënter te kunnen produceren. De sector heeft nieuwe teeltmethoden ontwikkeld en er is veel aandacht voor automatisering. Ook zijn veel telers zich gaan differentiëren in de markt door nieuwe of afwijkende producten te introduceren. Duurzaamheid, en dan met name het verminderen van de CO2-uitstoot, is al geruime tijd een belangrijk thema in de sector en de verwachting is dat duurzaam produceren steeds crucialer wordt. Maar hoe kunt u als teler nóg duurzamer produceren in een sector die op dit gebied al tot de top van de wereld behoort? Innovatie is het sleutelwoord en voor telers betekent dit: investeren in nieuwe teeltsystemen.

Investeren met subsidie

Om de transitie naar een nog duurzamere manier van telen te versnellen, subsidieert de Nederlandse overheid investeringen in de (glas-)tuinbouw die zorgen voor CO2-reductie of op een andere manier milieuwinst opleveren. Er is een groot scala aan subsidieregelingen en de verwachting is dat er de komende jaren nog meer nieuwe regelingen bijkomen. In onderstaande tabel geven we een overzicht van duurzame investeringen in de (glas-)tuinbouw die subsidie kunnen opleveren, zoals Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++), Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil, Marktintroductie Energie-innovaties (MEI) en Energie-efficiëntie glastuinbouw (EHG). 

Let op: iedere regeling kent zijn eigen voorwaarden. Laat u hierover - vóór u een overeenkomst aangaat - goed adviseren.

Subsidiekansen Tuinbouw

Meer informatie

Bent u van plan om te investeren in een van deze bedrijfsmiddelen? En wilt u weten of uw investering in aanmerking komt voor subsidie? Neem contact op met Troy Doedens, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465335 of stuur Troy een mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.  

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over uw subsidiekansen in de (glas)tuinbouw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Troy
Portretfoto van Troy Doedens
Consultant innovatie
Bel
+31651258698
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan