Duurzaam omgaan met energie in glastuinbouw? Deze investeringssubsidies helpen

12 maart 2020

Investeert u als glastuinbouwer in duurzame maatregelen om energie te besparen? Dan zijn er in 2020 naast de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) nog twee andere interessante subsidieregelingen voor u.

 

Portretfoto van Hans Jacobs
Geschreven door:
Hans Jacobs Manager innovatie
glastuinbouw

Energie besparen? Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EHG)

De regeling Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw is een subsidie voor glastuinbouwers en samenwerkingsverbanden van glastuinbouwers. De regeling is open voor indiening van 2 maart tot 30 juni 2020. Het subsidiebedrag moet in 2020 minimaal € 5.000 zijn. 25% van de kosten die onder de subsidie vallen worden vergoed. U kunt voor de volgende investeringen subsidie aanvragen:

Investering

Maximum subsidie per m2

Maximale subsidie

Tweede energiescherm

€7 / €8 per m2

€250.000

Aansluiting warmtenetwerk of -cluster

 

€150.000

Aansluiting biogas- of kooldioxidenetwerk cluster

 

€50.000

Luchtbehandelingssysteem

€30 per m2

€375.000

 

Duurzaam energiesysteem? Marktintroductie Energie-innovaties (MEI)

De MEI-subsidie is er speciaal voor glastuinbouwers of samenwerkingsverbanden van glastuinbouwers die willen investeren in een duurzaam energiesysteem. Het gaat om investeringen in innovatieve kas- of energiesystemen die CO2-uitstoot verminderen. De regeling gaat naar verwachting in 2020 weer open. In 2019 was het subsidiebedrag minimaal € 125.000 per deelnemer en maximaal € 1,5 miljoen per aanvraag. Het subsidiepercentage voor grootbedrijven was maximaal 40%. De verwachting is dat de bedragen en percentages in 2020 niet veel zullen veranderen. Wel moet u er rekening mee houden dat u pas na indiening van de subsidieaanvraag kunt starten met de installatie van het systeem.

Maak gebruik van fiscaal voordeel

Uiteraard kunt u gedurende het gehele komende jaar ook gebruik maken van de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (Mia) en Willekeurige afschrijving (Vamil). Deze fiscale regelingen zijn interessant als u voordeel wilt behalen op de door u te betalen winstbelasting door het investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke nieuwe bedrijfsmiddelen. Alle investeringen die in 2020 in aanmerking komen voor dit voordeel staan op de Energie- en Milieulijst. Uw voordeel kan oplopen tot maar liefst 45% van het investeringsbedrag. Wel is het belangrijk dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst indient.

Meer weten?

Bent u een glastuinbouwer en wilt u investeren in uw bedrijf? Tuinbouwspecialist Hans Jacobs van Subsidiefocus bekijkt graag samen met u waar de beste kansen voor uw onderneming liggen. Neem contact op met Hans Jacobs via telefoonnummer 073-6465343 of stuur Hans een mail.

Ook interessant voor u:

Plantveredeling: innovatieve sector met subsidiekansen
Subsidiefocus betrokken bij IPC-project Plantaardige Eiwitten
Steun voor opzetten internationale consortia agrifoodsector

 

Wilt u meer weten over investeringssubsidies die kunnen helpen om duurzame maatregelen te treffen? Onze specialist helpt u graag verder!

Email Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan