Energiekosten omlaag? Investeer nu in verduurzamingsmaatregelen

6 oktober 2022

Elke ondernemer heeft er last van: de energieprijzen zijn sky high. Een goed moment om te investeren in verduurzamingsmaatregelen. Onderzoek toont aan dat u uw investeringen nu gemiddeld drie keer sneller terugverdient. En subsidies zorgen ook nog eens voor een extra impuls.

Maarten Romme
Geschreven door:
Maarten Romme Consultant innovatie
meterstand energie

Hoge energieprijzen

De kostprijs van energie wordt in de regel bepaald door de marginale kosten van energiecentrales, windmolen- en zonneparken. Voorbeelden van marginale kosten zijn brandstof, exploitatie en onderhoud. De hoge brandstofprijzen van gas zorgen momenteel voor hoge marginale kosten. Dit heeft grotendeels te maken met verminderde gaslevering als gevolg van de geopolitieke spanningen in Europa en het afschalen van de gasproductie in Nederland. Maar ook de energietransitie en CO₂-emissierechten hebben invloed. Dit zorgt niet alleen voor hoge gasprijzen, maar ook hoge elektriciteitsprijzen.

Maatregelen om te verduurzamen

Om minder afhankelijk te worden van de energieprijzen is het verstandig om woningen, gebouwen en materieel te verduurzamen. Een aantal mogelijkheden op een rij.

 • Isoleren
  Denk aan het isoleren van daken of wanden, het plaatsen van Hr++-glas en het isoleren van spouwen en vloeren. Hoe meer maatregelen u combineert, hoe beter het is.
 • Duurzame verwarmingsinstallaties
  Denk aan het investeren in elektrische warmtepompen, hybride warmtepompen of zonneboilers. Het is aan te raden om deze maatregel te combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen.
 • Duurzame energiebronnen
  Denk aan het investeren in zonnepanelen, windmolens of aardwarmte.  
 • Elektrificeren van wagen- en machinepark
  Deze maatregel zorgt tevens voor minder uitstoot.

Interessante subsidiemogelijkheden

Uit de miljoennota blijkt dat de overheid duurzaamheid sterk wil stimuleren. Dat doet zij onder andere met een aantal interessante subsidiemogelijkheden: 

 • De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is van toepassing op de eerste drie van bovenstaande verduurzamingsmaatregelen. Ook voor zonnepanelen is dit een interessante regeling, mits er sprake is van een kleinverbruikersaansluiting en een netto eigen verbruik van minimaal 50.000 kWh.
 • De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een investeringsregeling die fiscaal voordeel oplevert bij investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Deze regeling biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor ondernemers die investeren in zonnepanelen met een kleinverbruikersaansluiting (3x80 ampère). U moet hierbij minimaal 15 kWp verbruiken. Gemiddeld genomen zijn dit veertig zonnepanelen.
 • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn investeringsregelingen die fiscaal voordeel opleveren bij duurzame investeringen. De investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel staan op de Milieulijst die de overheid jaarlijks publiceert.
 • De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is een ondersteuning voor ondernemers die investeren in technieken om CO2-uitstoot te verminderen. Deze regeling biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor ondernemers die investeren in zonnepanelen met een grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80 ampère). De SDE++ is over het algemeen aantrekkelijk bij een lage stroomprijs.
 • De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) is een regeling voor investeringen in  emissieloze bedrijfswagens, die binnen voertuigclassificatie N1 of N2 vallen. Deze maatregel is interessant in combinatie met duurzame energiebronnen.
 • De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is een regeling voor het verminderen van de stikstofuitstoot van bouwmaterieel. De SSEB bestaat uit drie activiteiten: de aanschafsubsidie, retrofitsubsidie en innovatiesubsidie. De hoogte van de te verkrijgen subsidie verschilt per activiteit en is afhankelijk van de omvang van uw bedrijf.
 • De Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET) is een regeling voor emissieloze vrachtwagens in de klasse N2 en N3. Afhankelijk van uw bedrijfsgrootte en de voertuigcategorie krijgt u een subsidiepercentage over de meerkosten van uw investering. Deze maatregel is interessant in combinatie met duurzame energiebronnen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het treffen van verduurzamingsmaatregelen? Neem contact op met Maarten Romme, consultant innovatie, via telefoonnummer 06-10811042 of stuur Maarten een e-mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over verduurzamingsmaatregelen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Maarten
Maarten Romme
Consultant innovatie
Bel
+31610811042