Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in een elektrische auto

8 februari 2019

Ondernemers die investeren in een elektrische bedrijfswagen of in een ander elektrisch aangedreven voertuig, kunnen ook in 2019 in aanmerking komen voor fiscaal voordeel van de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Kunt u (nog) gebruikmaken van deze interessante regeling?

Portretfoto Judith Maas
geschreven door:
Judith Maas Manager innovatie
elektrische auto

Fiscaal voordeel elektrische auto

Het fiscale voordeel voor elektrische auto’s lag in het najaar van 2018 onder een vergrootglas vanwege het vermoeden dat elektrische auto’s overgesubsidieerd zouden worden. Toch kunnen elektrische auto’s ook in 2019 nog in aanmerking komen voor fiscaal voordeel van de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). De staatssecretaris van Financiën paste de regeling wel op enkele onderdelen aan. Zo is de korting op de bijtelling in de inkomensbelasting tot € 50.000 begrensd en werd de MIA in 2019 versoberd. Met het fiscale voordeel van de MIA mag u in 2019 27% van maximaal € 40.000 van de investeringsprijs (exclusief btw) met de inkomsten- of vennootschapsbelasting verrekenen. 

Naast elektrische auto’s komen ook waterstofauto’s en elektrische bestelauto’s in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek. Afhankelijk van het merk en type kan 36% van maximaal € 50.000 van de investeringsprijs (exclusief btw) van uw bedrijfswagen in aanmerking komen voor de MIA. Daarnaast mag u tot 75% van de investeringsprijs van uw waterstofauto of elektrische bestelauto willekeurig afschrijven dankzij de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Naast elektrische auto’s kunnen ook overige elektrische voertuigen in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek. Denkt u hierbij aan elektrische brom- en snorfietsen, vorkheftrucks of andere elektrische mobiele machines, waaronder dozers, graafmachines, laadschoppen, landbouwmachines of -trekkers. De hoogte van het fiscale voordeel is afhankelijk van uw investering.

Fiscaal voordeel voor laadpalen en oplaadpunten

Heeft u geïnvesteerd in een elektrisch aangedreven voertuig, dan is het handig als u dit voertuig ook snel kunt opladen aan een laadpaal of ander oplaadpunt. Ook laadpalen voor elektrische voer- of vaartuigen komen in aanmerking voor het fiscaal voordeel van de Milieu-investeringsaftrek. Schaft u voor uw bedrijf één of meerdere oplaadpunten voor elektrisch aangedreven voertuigen aan, dan zou u met het fiscale voordeel van de MIA 36% van de investeringsprijs (exclusief. btw) met de inkomsten- of vennootschapsbelasting mogen verrekenen. Daarnaast mag u tot 75% van de investeringsprijs van het oplaadpunt willekeurig afschrijven dankzij de Vamil-regeling. U moet er wel rekening mee houden dat de investering minimaal € 2.500 exclusief btw bedraagt en dat uw investeringsopdracht niet ouder is dan drie maanden!

Gebruikmaken van de Milieu-Investeringsaftrek?

Uw investering in een elektrisch voertuig of bedrijfswagen komt slechts maximaal drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting in aanmerking voor fiscaal voordeel van de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Wacht dus niet te lang met aanvragen! 

Heeft u een offerte van een elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuig, of zelfs al een investeringsopdracht of koopovereenkomst die niet ouder is dan drie maanden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de consultants van Subsidiefocus! Wij onderzoeken graag of uw investering (nog) in aanmerking komt voor fiscaal voordeel van de Milieu-Investeringsaftrek en begeleiden u graag bij de aanvraag.
 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Judith
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan