Fiscaal voordeel voor paardenhouders bij (ver)bouw stal

2 februari 2022

Paardenhouders komen vanaf 2022 in aanmerking voor fiscaal voordeel bij de bouw of verbouw van een stal. 

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
paarden in stal

Maatlat Duurzame Veehouderij voor paardenhouders

De Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is een toetsingsinstrument waarmee u kunt nagaan hoe duurzaam u dieren huisvest na de bouw of verbouw van een stal. Uw bouwplannen worden beoordeeld op de onderwerpen ammoniak, dierenwelzijn, diergezondheid, bedrijf & omgeving, klimaat, fijnstof en  brandveiligheid. Per onderwerp is een minimum aantal punten vereist. U moet in ieder geval voldoen aan de volgende randvoorwaarden:

  • Per paard is de minimale leefruimte 12,3 m2 en per pony 9,0 m2.
  • 10% van de dierplaatsen is groter dan 12,3 m2 of 9,0 m2.
  • Voor merries met veulen worden pas punten toegekend als de leefruimte 1,66 maal zo groot is als voor een individueel paard, dus 20,2 m2.
  • Voor individuele huisvesting zonder vaste uitloop geldt dat voor 20% van de dierplaatsen een buitenuitloop aanwezig is van ten minste 15 x 7,5 meter.
  • Voor individuele huisvesting met vaste uitloop geldt dat 5% van de dierplaatsen een buitenuitloop heeft van ten minste 15 x 7,5 meter.
  • Alle dieren worden gehuisvest met zicht op andere paarden binnen 30 meter én hebben vrij zicht via ten minste twee wanden van het verblijf.

Certificering en voordeel

Wanneer uw bouw- of verbouwplannen voldoen aan de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij voor de paardenhouderij komt u in aanmerking voor fiscaal voordeel. Dit betekent dat u tot 27% van de te maken kosten kunt aftrekken van de te betalen winstbelasting. Daarnaast mag u gebruikmaken van de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) tot 75% van de restwaarde. Deze twee fiscale regelingen kunnen u veel financieel voordeel opleveren.

Deelname aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voor de paardenhouderij begint met het aanvragen van een voorlopig certificaat. In deze subsidieaanvraag geeft u aan wat uw bouw- of verbouwplannen zijn en welke punten u scoort op de verschillende onderdelen. Bij akkoord ontvangt u een voorlopig certificaat. Dit is het startschot voor de uitvoering van uw werkzaamheden. Vervolgens moet u gedurende de bouw of verbouw per investering een fiscale aanvraag doen. Het is belangrijk dat u deze aanvraag steeds binnen drie maanden na het ondertekenen van de koopovereenkomst indient. Wanneer uw stal gereed is, vindt er een audit plaats waarbij fysiek wordt gecontroleerd of uw plan daadwerkelijk volgens aanvraag gerealiseerd is.

Begeleiding aanvraag Maatlat Duurzame Veehouderij

De consultants van Subsidiefocus hebben ruime ervaring met maatlattrajecten en beschikken over veel hippische expertise. Graag begeleiden wij u tijdens uw bouw- of verbouwproject. Samen kijken we of uw plannen aan de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij voor de paardenhouderij voldoen en hoeveel voordeel de MDV u oplevert. Gedurende het uitvoeringstraject verzorgen wij vervolgens al uw fiscale aanvragen en houden de bijbehorende deadlines in de gaten. Tot slot bieden we natuurlijk begeleiding richting de definitieve certificering.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Maatlat Duurzame Veehouderij, Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e‑mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijf u in voor onze e‑mailnieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Maatlat Duurzame Veehouderij? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Whitepaper downloaden

Fiscaal voordeel behalen met Maatlat Duurzame Veehouderij

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan