Fiscaal voordeel zakelijk investeren in elektrisch rijden

5 januari 2022

Ondernemers die investeren in een elektrische bedrijfswagen of in een ander elektrisch aangedreven voertuig, komen ook in 2022 in aanmerking voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Check uw mogelijkheden.

Portretfoto van Hans Jacobs
Geschreven door:
Hans Jacobs Manager innovatie
opladen elektrische auto

Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische auto’s

De overheid blijft inzetten op het subsidiëren van elektrisch vervoer voor zakelijk gebruik, onder andere met hulp van fiscale tools. Ook in 2022 kunt u dus voordeel behalen bij de zakelijke aanschaf van een elektrisch voertuig. En wel op twee manieren. U kunt subsidie aanvragen via de SEBA-regeling en daarnaast fiscaal voordeel behalen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook waterstofauto’s en andere duurzame vervoersoplossingen, zoals auto’s op zonne-energie, komen in aanmerking voor fiscaal voordeel.

Fiscaal voordeel voor elektrische auto’s, bestelauto’s en vrachtwagens

Maximaal 45% van het investeringsbedrag (exclusief btw) van uw elektrische bestelauto komt in aanmerking voor de MIA. Let wel op: over de eerste € 11.000 ontvangt u geen aftrek. Stel, u koopt een bestelauto van € 50.000. Dan ontvangt u de MIA voor ten hoogste € 50.000 - € 11.000 = € 39.000. Bestelwagens die in aanmerking komen voor deze aftrek staan op de zogenaamde ‘positieve lijst’. Investeert u in een bestelauto op waterstof? Dan ontvangt u 45% MIA over maximaal € 125.000 van de aanschafwaarde. Zowel voor elektrische als door waterstof aangedreven auto’s geldt dat deze geregistreerd moeten zijn als een N1- of N2-voertuig.

In 2022 zal naar verwachting ook de elektrische vrachtwagen de Nederlandse wegen gaan veroveren. Naast een subsidiebedrag kunt u bij aanschaf van zo’n vrachtwagen ook fiscaal voordeel ontvangen. De volledig elektrische of door waterstof aangedreven vrachtwagen komt in aanmerking voor 45% MIA.

Fiscaal voordeel elektrisch personenvervoer

Bent u taxichauffeur en wilt u investeren in een elektrische auto, dan kunt u ook van voordeel profiteren. Een elektrisch aangedreven taxi komt in aanmerking voor een MIA van 27%. De aftrek geldt voor maximaal € 40.000. Heeft u een taxi voor rolstoelvervoer of met negen zitplaatsen? Dan geldt een MIA van 36% voor een investeringsbedrag tot maximaal € 75.000. Investeert u in een volledig elektrische bus voor personenvervoer in categorie M2 of M3? Dan is de MIA 45% met een maximale investeringshoogte van € 300.000.

Let op: vanaf 2022 komt geen enkel duurzaam elektrisch of door waterstof aangedreven voertuig meer in aanmerking voor Vamil.

Ook fiscaal voordeel voor andere voertuigen

Naast elektrische auto’s kunnen ook andere elektrische voertuigen in aanmerking komen voor de MIA. Denk aan elektrische bakfietsen, speed pedelacs, Automatisch Geleide Voertuigsystemen (AGV), vorkheftrucks en andere, elektrische, mobiele machines, zoals dozers, graafmachines, laadschoppen, landbouwmachines of -trekkers. De hoogte van het fiscaal voordeel is afhankelijk van uw investering.

Fiscaal voordeel laadpalen en oplaadpunten

Heeft u geïnvesteerd in een elektrisch aangedreven voertuig, dan wilt u dat ook snel kunnen opladen bij een laadpaal of ander oplaadpunt. Ook deze laadpalen komen in aanmerking voor fiscaal voordeel via de MIA. Schaft u voor uw bedrijf een of meer van deze oplaadpunten aan, dan mag u via de MIA 45% van de investeringsprijs (exclusief btw) met de inkomsten- of vennootschapsbelasting verrekenen. Bovendien kunt u tot 75% van de investeringsprijs van het oplaadpunt willekeurig afschrijven via de Vamil. U moet er wel rekening mee houden dat de investering minimaal € 2.500 (exclusief btw) bedraagt.

Vraag op tijd aan

Uw investering in een elektrisch voertuig komt tot maximaal drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting in aanmerking voor de regeling. Wacht dus niet te lang met aanvragen!

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Vamil biedt? Neem dan contact op met Hans Jacobs, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of e-mail Hans. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de SEBA- en MIA-regeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
+31622798926
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan