Fiscaal voordeel zakelijke investeringen elektrisch rijden

2 februari 2021

Ondernemers die investeren in een elektrische bedrijfswagen of in een ander elektrisch aangedreven voertuig komen ook in 2021 in aanmerking voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Check uw mogelijkheden.

Portretfoto van Hans Jacobs
Geschreven door:
Hans Jacobs Manager innovatie
Elektrisch rijden

Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische auto’s

Het fiscaal voordeel voor elektrische auto’s lag de afgelopen jaren onder een vergrootglas vanwege het vermoeden dat deze auto’s overmatig gesubsidieerd zouden worden. Toch kan elektrisch vervoer ook in 2021 nog in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). En dat geldt ook voor waterstofauto’s en andere duurzame vervoersoplossingen, zoals auto’s op zonne-energie.

Fiscaal voordeel voor elektrische auto's

Maximaal 36% van de investeringsbedrag (exclusief btw) van uw bedrijfswagen komt in aanmerking voor de MIA. Daarnaast mag u tot 75% van de investeringsprijs van uw waterstofauto of elektrische bestelauto willekeurig afschrijven via de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Per vervoerscategorie geldt een maximum investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor fiscaal voordeel. Investeert u bijvoorbeeld zakelijk in een elektrische personenauto, dan is dit € 40.000.

Ook fiscaal voordeel voor andere voertuigen

Naast elektrische auto’s kunnen ook andere elektrische voertuigen in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek. Denk aan elektrische brom- en snorfietsen, vorkheftrucks of andere, elektrische mobiele machines, zoals dozers, graafmachines, laadschoppen, landbouwmachines of -trekkers. De hoogte van het fiscaal voordeel is afhankelijk van uw investering.

Fiscaal voordeel laadpalen en oplaadpunten

Heeft u geïnvesteerd in een elektrisch aangedreven voertuig, dan wilt u dat voertuig ook snel kunnen opladen bij een laadpaal of ander oplaadpunt. Ook deze laadpalen komen in aanmerking voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek. Schaft u voor uw bedrijf een of meer van deze oplaadpunten aan, dan mag u via de MIA 36% van de investeringsprijs (exclusief btw) met de inkomsten- of vennootschapsbelasting verrekenen. Bovendien kunt u tot 75% van de investeringsprijs van het oplaadpunt willekeurig afschrijven via de Vamil. U moet er wel rekening mee houden dat de investering minimaal € 2.500 exclusief btw bedraagt.

Vraag op tijd aan

Uw investering in een elektrisch voertuig komt tot maximaal drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting in aanmerking voor de regeling. Wacht dus niet te lang met aanvragen!

Meer weten?

Wilt u in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Vamil? Neem contact op met Hans Jacobs, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of e-mail Hans. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de Milieu-investeringsaftrek en Vamil? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
+31622798926
icoontje whitepaper

EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan